VS c# i MS Access

0

Znacie może jakieś ciekawe tutoriale albo stronki gdzie jest opis jak połączyć, komendy itp. Ogólnie żeby działał ten duet.

1

Dodaj bazę MS Access do projektu a zobaczysz, co się stanie...

0

To już zrobiłem, ale chodzi mi teraz o jakieś dodawanie rekordów do bazy za pomocą programu. Jakieś komendy albo jak to zrobić?

0

Proszę o jakieś wskazówki lub poradniki.

1

Skoro zrobiłeś to, co ci wcześniej napisałem, to powinieneś mieć wygenerowanych całe mnóstwo obiektów: jeden dziedziczący po DataSet, a inne po DataAdapterach i DataTable'ach. Te dziedziczące po DataAdapterach powinny mieć odpowiednie metody: Select, Update, Insert i Delete. Wykorzystaj je.

0

Dzięki za odpowiedź. Z tym już sobie poradzę. A mam jeszcze jedno pytanko.

string Zapytanie = "SELECT id, nazwa FROM uzytkownicy WHERE haslo LIKE NazwaMiasta"; 

Jak zrobić w tym zapytaniu, aby wartość NazwaMiasta przyjmowała nie tylko zadaną konkretną wartość, ale żeby mogła się zaczynać od wpisanej nazwy. Np. jak mam w bazie rekordy: Kraków i Krapkowice to po w pisaniu w textbox'a "kra" to żeby oba te miasta zostały wyświetlone. Próbowałem z * i % ale cały czas jakieś błędy.

1

Coś w ten deseń:
string Zapytanie = "SELECT id, nazwa FROM uzytkownicy WHERE miasto LIKE 'kra%' ";
albo też z * zamiast %

0
Marcin.Miga napisał(a)

Coś w ten deseń:
string Zapytanie = "SELECT id, nazwa FROM uzytkownicy WHERE miasto LIKE 'kra%' ";
albo też z * zamiast %

Ok z tym już też sobie poradziłem.
Ale kolejny problem mam. Da się zrobić coś jak w php z połączeniem do bazy, żeby nie pisać kodu połączenia za każdym razem tylko umieścić to w jakieś klasie i tylko się do niej odwoływać?

1

A uważasz, że rozwiązanie z PHP jest takie dobre? (Spróbuj do aplikacji w PHP dodać drugie połączenie do bazy...)
Microsoft podchodzi do tego tak, że po to stosuje pooling abyś jak najkrócej miał otwarte połączenie. Albo na odwrót. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sobie taką klasę napisał.

0

Więc Twoim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie otwieranie dostępu do bazy i zamykanie za każdym razem gdy będę chciał się do niej odwołać?

1

Lepsze będzie przemyślenie zapytań - jeśli odwołujesz się do bazy milion razy najpewniej znaczy to, że masz nienajlepsze zapytanie.
Lepiej zamykać połączenie jak pobierzesz co ci potrzebne. Nie jest to oczywiste? Po co utrzymywać połączenie w czasie, w którym nie jest wykorzystywane?

0

Zapytań będzie tylko kilka, więc zrobię tak jak radzicie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1