[jdbc][ms access] Jak to połączyć?

0

Witam

Muszę połączyć się z bazą danych stworzoną w ms access.
Baza znajduje się na lokalnym dysku. Nigdy się tym nie zajmowałem i nie wiem za bardzo,
od czego zacząć. Może zna ktoś jakiś darmowy driver jdbc do accessa? :D

Jeżeli któryś z formumowiczów bawił się już z tym i miał by jakieś wskazówki,
lub przykładowy kawałek kodu, to bardzo proszę o pomoc.
Wystarczył by mi tylko fragment nawiązujący połączenie :)

Proszę bardzo o pomoc... :)

Pozdrawiam
Michał

0
	private final String dbDriver = "sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver";
	private final String dbUrl = "jdbc:odbc:Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ=housing.mdb;DriverID=22;READONLY=false"; 

HTH. Pozdr.

0
Marceli napisał(a)
	private final String dbDriver = "sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver";
	private final String dbUrl = "jdbc:odbc:Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ=housing.mdb;DriverID=22;READONLY=false"; 

HTH. Pozdr.

Dzięki za pomoc, wreszcie się za to wziĄłem, ale dalej mam problem.
Wpisałem, jak poniżej, ale zamiast zmodyfikować plik a.mdb to tworzy się plik a.ldb, którego nie potrafię nawet otworzyć z accessa. Co robie źle?

Connection connection = null; 
       
       try { 
           
           // Load the JDBC driver 
           String driverName = "sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver";
           Class.forName(driverName); 
       
           // Create a connection to the database 
           String url = "jdbc:odbc:Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ=/a.mdb;DriverID=22;READONLY=false";
           String username = ""; 
           String password = ""; 
           connection = DriverManager.getConnection(url, username, password); 
           
           Statement stmt = connection.createStatement(); 
          
           String sql = "UPDATE tab SET imie = " + "tomek";
           stmt.executeUpdate(sql); 
      
       } catch (ClassNotFoundException e) { 
           // Could not find the database driver 
       } catch (SQLException e) { 
           // Could not connect to the database 
       } 
0

Zanim ponownie zaczniesz pracować z tą bazą danych usuń plik lbd.

A w kodzie może pozamykałbyś połączenia...

Pozdrawiam,

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1