c++ - krótki programik - proszę o pomoc

0

Witam

mam do napisania programik, który Zdefiniuje funkcje, która umożliwi zamianę wartości liczb podanych jako jej argumenty

Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi - mógłby mi ktoś podpowiedzieć ?
Z góry dzięki

0

Masz napisać funkcję, w której zmienisz wartości liczb podanych, jako argumenty tej funkcji. Czyli masz do jakiejś funkcji przekazać liczbę, a potem zmienić wartość tej liczby. Prościej tego się chyba wytłumaczyć nie da.

0

Jednak, aby zmienić wartość tej zmiennej, musisz użyć referencji lub wskaźników, gdyż do funkcji jest przekazywana tylko kopia tych zmiennych.

0

A moze ktoś napisać jakby taki programik miał wyglądać ??

0
 
#include <iostream>
using namespace std;
void ZwiekszO1(int & DoZwiekszenia){DoZwiekszenia++;}
int main()
{
    int a = 0;
    cout << "Przed zwiekszeniem: " << a << endl;
    cin.ignore();
    ZwiekszO1(a);
    cout << "Po zwiekszeniu: " << a << endl;
    cin.ignore();
    return 0;
    }

0

ten programik co mi dałeś to zmiększa liczbę o 1
A to chyba nieo to chodziło
tam ma zmienia wartośc liczby

Czy po prostu muszę to przerobic zeby np. z 5 robiło -5 ??

0

Tylko zapytałeś, jak ma wyglądać. W treści jest napisane, żeby zmienić wartość - wartość się zmienia. Ale treść jest za krótka aby coś konkretnie wywnioskować.
Tak, możesz przerobić.

0

Ale właśnie ja nic więcej nie mam napisana - tylko tyle co napisałem powyzej i sam nie wiem o co w tym chodzi ;/

0

Zrób kilka funkcji robiące różne rzeczy - starczy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1