z memo do listboxa

mk1550
2006-12-29 20:17
mk1550
0

W komponencie memo mam wpisane liczby w ten sposob 5, 4, 6, 7, 8. Jak zrobić żeby kazda liczba znalazla sie w nowej linijce w listbox. (chyba musi byc znak , definiowany jako przejscie do nowej linijki) tylko nie wiem jak to zapisać.

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

snw
2006-12-29 21:26
snw

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

ListBox1.Items.Delimiter:=',';
ListBox1.Items.DelimitedText:=Memo1.Lines.Text;
?</url>


Pozostało 580 znaków

mk1550
2006-12-29 21:56
mk1550
0

dzieki, dziala oto mi wlasnie chodzilo

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 04:26

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

mam takie pytanie a jak bym miał taką sytuacje
po kliknięciu Musze dodać do jednej Lini kilka danych lecz tylko 1 pozycje z listBoxa tą wybraną przez użytkownika.
jak to by wyglądało

to mi dodaje wszystkie liniki
TMemo.Lines.Add(TListBox.Items.DelimitedText);

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 08:01

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

1

TMemo.Lines.Add(TListBox.Items[TListBox.ItemIndex]);


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 13:15

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

stokrotne dzięki za szybkie odp.
A mógł byś jeszcze mi napisać jak dodać numeracje w takim przypadku do wierszy aby automatycznie dodawał liczbę?
1.
2.
3.
4.
i tak dalej

edytowany 1x, ostatnio: raul460, 2011-05-21 15:16

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 16:31

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

0
TMemo1.Lines[I]:=IntToStr(I+1)+'.'+TMemo1.Lines[I];

Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 21:04

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

też tak zrobiłem wcześniej tylko zawsze mi wyskakuje mi Ciąg liczb ciągle takich samych

edytowany 1x, ostatnio: raul460, 2011-05-21 21:15

Pozostało 580 znaków

2011-05-21 21:48
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Szczecin

0

Coś robisz nie tak. Jeżeli I jest zmienną dla pętli for I :- 0 to Memo1.Lines.Count - 1 to musi zawierać kolejny numer wiersza jeżeli zrobisz tak jak napisał _13th_Dragon, przy założeniu, że mamy tak jak On to pokazał - w pętli I + 1, bo wiersze Memo i innych tego typu komponentów indeksuje się od zera.


Pozostało 580 znaków

2011-05-22 01:10

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

0

Jeżeli raz ponumerowałeś to nie powtarzaj tego jeszcze raz, bo ci jeszcze raz dołoży się ten numerek.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0