Skalowanie obiektów Android Studio

0

Witam, mam problem, ponieważ na różnych emulatorach mam ten sam, stały rozmiar wszystkich przycisków, TextView i EditText, przez co nie widać całości, lub całość zajmuje 1/2 ekranu w momencie, kiedy powinna zajmować cały. Jak sobie poradzić ze skalowaniem w zależności od rozdzielczości? Jednostki jakie używam to dp i sp.

0

Nie ustawiaj wymiarów na sztywno jeśli chcesz, żeby np przycisk się rozciągał zawsze na całe okno. Jeśli ustawisz długość i szerokość liczbowo, to przycisk będzie miał właśnie taką wielkość niezależnie od rozmiaru ekranu. Zamiast tego prawidłowo zaprojektuj layout tak, aby to layout zarządzał wielkością przycisku. Poczytaj o ConstraintLayout i innych layoutach.

Tu dobry tutorial jak budować responsywne gui za pomocą ConstraintLayout: https://developer.android.com/training/constraint-layout/index.html

0
Krzywy Programista napisał(a):

Nie ustawiaj wymiarów na sztywno jeśli chcesz, żeby np przycisk się rozciągał zawsze na całe okno. Jeśli ustawisz długość i szerokość liczbowo, to przycisk będzie miał właśnie taką wielkość niezależnie od rozmiaru ekranu. Zamiast tego prawidłowo zaprojektuj layout tak, aby to layout zarządzał wielkością przycisku. Poczytaj o ConstraintLayout i innych layoutach.

Tu dobry tutorial jak budować responsywne gui za pomocą ConstraintLayout: https://developer.android.com/training/constraint-layout/index.html

Nie da się zrobić tego jakoś inaczej w momencie, kiedy mam już kilka tych activity?

0

match_parent wrap_content + marginy paddingi Ci potrzeba. ewentualnie jw. mozesz zrobic tez np. 20dp w dimensionach i uzyc tego w layoutach. poczytaj tez o stylach.
nauka zawsze boli, pozniej juz jest tylko z gorki :)

0
Pendzoncy jelen napisał(a):

match_parent wrap_content + marginy paddingi Ci potrzeba. ewentualnie jw. mozesz zrobic tez np. 20dp w dimensionach i uzyc tego w layoutach. poczytaj tez o stylach.
nauka zawsze boli, pozniej juz jest tylko z gorki :)

Już zacząłem robić layouty do każdego activity po 4 ze względu na rozmiar: small, normal, large i xlaege, ale mam problem.
Przy rozmiarze normal, mam rozdzielczość 480 x 800 pikseli na nexus one i przy nexus 5 1080 x 1920, a to trochę różnica jak dla mnie i też kiepsko to wygląda. Da się jakoś to nie wiem... ominąć? Upchać tego 480x800 do small?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1