Android, zmiana wartośći string z pozycji programu

Odpowiedz Nowy wątek
2018-01-14 14:49
0

Witam, chciał bym zapytać jak mogę zmienić wartość stringa z pozycji programu.
Przykładowo mam TextView wyświetlający stringa wartości "abc" i chciał bym aby po naciśnięciu przycisku TextView wyświetlał "xyz".

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 15:00
0

Możesz zrobić coś w tym stylu:

final TextView textView = (TextView) findViewById(R.id.textView);
Button button = (Button) findViewById(R.id.button);

button.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
            @Override
            public void onClick(View v) {
                textView.setText("xyz");
            }
});

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 15:12
0

Gdy dodaje linie

final TextView textView = (TextView) findViewById(R.id.textView);

apka kompiluje ale po zainstalowaniu odpala się i od razu crashuje :/

edytowany 2x, ostatnio: Fuschido, 2018-01-14 15:28

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 15:46
0

Pokaż kod z aktywności i layoutu to będzie łatwiej znaleźć problem, choć stawiam że nie zgadzają się id (co w sumie powinno zostać wyłapane przez Android Studio)

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 15:57
0
 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<android.support.constraint.ConstraintLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    xmlns:app="http://schemas.android.com/apk/res-auto"
    xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    tools:context="com.example.szycha.bluetooth_v2.MainActivity">

    <TextView
        android:id="@+id/laczenie"
        android:layout_width="209dp"
        android:layout_height="55dp"
        android:layout_marginTop="28dp"
        android:text="@string/polaczenie"
        android:textAlignment="center"
        android:textColor="?attr/colorError"
        android:textSize="24sp"
        android:textStyle="bold"
        android:visibility="visible"
        app:layout_constraintEnd_toEndOf="parent"
        app:layout_constraintHorizontal_bias="0.502"
        app:layout_constraintStart_toStartOf="parent"
        app:layout_constraintTop_toTopOf="parent" />

    <Button
        android:id="@+id/button"
        android:layout_width="145dp"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:layout_marginTop="65dp"
        android:text="@string/btclick"
        android:onClick="klikaj"
        app:layout_constraintEnd_toEndOf="parent"
        app:layout_constraintHorizontal_bias="0.502"
        app:layout_constraintStart_toStartOf="parent"
        app:layout_constraintTop_toBottomOf="@+id/laczenie" />

</android.support.constraint.ConstraintLayout>
package com.example.szycha.bluetooth_v2;

import android.content.Context;
import android.content.res.Resources;
import android.support.v7.app.AppCompatActivity;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.TextView;

public class MainActivity extends AppCompatActivity {

    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);

    }

    TextView nowe = (TextView)findViewById(R.id.laczenie);

        public void klikaj(View view) {

        }

    }

Gdy usunę linijkę z TextView program się odpali, ale z nią kompiluje, odpala ale crashuje.

edytowany 1x, ostatnio: Fuschido, 2018-01-14 15:57

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:40
0

W tej chwili starasz się znaleźć widok z id laczenie w momencie utworzenia MainActivity przez system. W Androidzie nietety musisz się liczyć z cyklem życia swoich aplikacji, który jest propagowany do obiektów rozszerzających Activity. W dużym skrócie - pierwszy moment kiedy możesz pozwolić sobie na jakąś interakcję z frameworkiem w Activity jest metoda onCreate(). Żeby móc znaleźć jakikolwiek View w hierarchii swojego widoku załadowanego z XMLa musisz przenieś jego inicjalizację do onCreate() po wywołaniu setContentView(R.layout.activity_main). Więcej możesz znaleźć tutaj.

@Override
protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
  super.onCreate(savedInstanceState);
  setContentView(R.layout.activity_main);
  final TextView nowe = (TextView) findViewById(R.id.laczenie);
  // Tutaj już masz dostęp do swojego TextView.
}

Przy okazji rzutowanie samemu na TextView nie powinno być już potrzebne wraz z ostatnią wersją Androida.

edytowany 2x, ostatnio: Michał Sikora, 2018-01-14 16:45

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:50
0

Dokładnie, ten kod który podałem powinien być w onCreate, a jakbyś chciał zostawić swoją wersję to wystarczy przenieść linijkę

TextView nowe = (TextView)findViewById(R.id.laczenie);

też do onCreate, tak jak zostało to opisane post wyżej. Ewentualnie gdybyś nie chciał inicjować zmiennej, mógłbyś usunąć tą linijkę i zrobić coś takiego:

public void klikaj(View view) {
        ((TextView) findViewById(R.id.laczenie)).setText("xyz");
    }

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:52
0

Dzięki, już chyba trochę łapię ale poza onCreate nie będzie widział zmiennej, wiec co powinienem wtedy zrobić?

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:55
0
public class MainActivity extends AppCompatActivity {

    TextView textView;

    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);

        textView = findViewById(R.id.laczenie);
    }

    public void klikaj(View view) {
        textView.setText("xyz");
    }
}

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:56
0

Jeżeli chcesz mieć dostęp do swojego TextView poza onCreate() to albo go znajdź w innej metodzie (jeżeli tylko tam jest potrzebny) albo przenieś zmienną poza metodę onCreate().

private TextView nowe;

@Override
protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
  super.onCreate(savedInstanceState);
  setContentView(R.layout.activity_main);
  nowe = (TextView) findViewById(R.id.laczenie);
}

private jakasMetoda() {
  // Zrób coś z nowe
  nowe.setText("Text");
}

Musisz tylko uważać, żeby nie używać nowe po wywołaniu metody onDestroy() przez system.

edytowany 2x, ostatnio: Michał Sikora, 2018-01-14 16:57

Pozostało 580 znaków

2018-01-14 16:57
0

Właśnie tak zrobiłem i teraz mi crashuje gdy nacisnę button, stad moje pytanie bo myślałem, że znowu coś złe zrobiłem.

edytowany 2x, ostatnio: Fuschido, 2018-01-14 17:01

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0