Czego użyć react/angular/vue?

0

Piszę apkę w django i czystym javascript bez api.
Kończę główną funkcjonalność, ale doszedłem do wniosku, że dane importowane do apki będą zbyt wrażliwe. Chodzi mi po głowie wrzucenie djangorestframework z react/angular/vue i przepisanie kodu. Która z technologii frontendowych byłaby najłatwiejsza do wprowadzenia na tym etapie?

1

Z tej trójki to Vue jest najbardziej "idiotoodporny", bo posiada dużo rzeczy wbudowanych w składnie.

0

Nie jestem biegły w javascript. Vue ma jakieś gotowe komponenty ui do wykorzystania? Mam na myśli odpowiednik angular materials

2

https://www.ropstam.com/best-vue-ui-component-libraries/ (nie czytałem całego wpisu)

Tutaj masz opisane 15 bibliotek, ale pewnie jest tego jeszcze więcej.

0

Nic nie zastąpi pomyślunku. Myśl jak druga strona i nie będziesz potrzebował bibliotek. Ja tak robię.

0

hackujesz swoje apki?

1
mitowski napisał(a):

hackujesz swoje apki?

Wszystko opiera się na operacjach wejścia wyjścia a te mogą być tylko 0 albo 1 w określonym miejscu i czasie. Ogarniasz to i nie ma cudów, że zamiast bitu wpadnie np. kolor żółty.

1

Trochę nie rozumiem, chcesz dodać framework frontowy dlatego że dane importowane z apki (z django) na front-end będą/są zbyt wrażliwe? I rozumiem że w django do generowania frontu używasz jakiegoś template engine? Bo to że dodasz jakiś framework nie sprawi że dane będą bezpieczniejsze, raczej będą nawet mniej bezpieczne bo logika front-owa będzie wykonywana po stronie klienta.

0
TheSinOfGreed napisał(a):

Trochę nie rozumiem, chcesz dodać framework frontowy dlatego że dane importowane z apki (z django) na front-end będą/są zbyt wrażliwe? I rozumiem że w django do generowania frontu używasz jakiegoś template engine? Bo to że dodasz jakiś framework nie sprawi że dane będą bezpieczniejsze, raczej będą nawet mniej bezpieczne bo logika front-owa będzie wykonywana po stronie klienta.

Hm, jak to czytam drugi raz to zgaduje iż Op uważa iż jak poskłada wszystko na froncie to trudniej będzie ukraść treść którą prezentuje na stronie niż jak wygeneruje htmla i wyśle to do przeglądarki.

I od razu wytłumaczenie dla OPa - dalej da się to ukraść a to co dostaniesz po użyciu reacka czyinnego frameworko to to iż google nie zindeksuje twojej strony, no chyba iż będziesz przygotowywać specjalną wersję pod googla generowaną po stronie serwera, no ale wtedy wystarczy iż "hacker" przedstawi się jako google i znów pobierze htmla

0

Wyjaśniłem temat już z @Riddle. Źle rozumiałem działanie api i frameworków

0

zainteresuj się headless CMS (strapi lub contentful), zrób adapter do Twojego API i będziesz miał ładny panel zarządzania.
Ewentualnie django-admin, ale to na pewno znasz.

Inne rozwiązanie to wyciągnięcie dokumentacji OpenAPI Spec (Swagger), wygenerowanie libki do ui za pomocą swagger-codegen (codegen jak mu podasz poprawny swagger.json/yaml, to generuje całą bibliotekę do korzystania z API z frontu) i stworzenie swojego panelu administracyjnego.

Podałem rozwiązania z poziomu konsultanckich, frameworki już wymieniłeś. Z tych, które opisałeś najlepszy będzie dowolny, którego składnia ci się spodoba i zrozumiesz go najszybciej. Aczkolwiek z tym nr R będziesz pewnie dłużej się uczył, bo hooki nie są oczywiste, natomiast w tym na V, jeśli nie będziesz miał znormalizowanych danych w komponentach, to możesz mieć problemy z deep-watchowaniem zmian w plikach, dlatego używaj zasad opisanych w normalizr (uwaga: w 2024 już deprecated). W razie pytań - pisz, pomożemy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1