Utrudnienie związane z pobieraniem wartości checkbox

0

Witam

Piszę prosty skrypt w mojej ocenie który w praktyce ma pobierać wartość kontrolki checkbox sprawdzać jej dokładną wartość value oraz szukać jej odpowiednika w tablicy obiektów. Obecnie wymyśliłem przykład z pizza. User klika w odpowiedni checkbox z nazwą pizzy poniżej natomiast pokazuje mi się jej skład pobrany z wyżej zadeklarowanej tablicy.

Na razie problem jest tylko z porównaniem w warunku tego co zwraca checkbox ponieważ kompilator twierdzi iż obiekt jest nie iteracyjny. Być może coś źle pobrałem.

CODE :

import React, { useState } from "react";
import ReactDOM from 'react-dom/client';

function CompareCheckBoxValue(){

    //Deklarowanie statusu z pustymi tablicami 
    const [infoAboutUser, userInfoSettings] = useState({
        languagearr : [],
        responsearr : [],
    });

    const getHandleEvent = (info) => {

        //Deklaracja jakie parametry pobieramy poprzez odpowiedni 
        //arguments
        const [value, checked] = info.target;
        const { listOfLanguages} = languageInfo;

        if(info.target.checked){
            languageInfoSettings([...languageInfo, value]);
            console.log(languageInfo);
        }
      }
    
    
    return(
        <form>
        <div>
            <input type="checkbox" name="pizzatype" value="capriciosa" 
            onChange={getHandleEvent} />
            <label>Type of pizza</label>
        </div>
        <div>
            
            <p id="response"></p>
        </div>
        </form>
);
}

const element = ReactDOM.createRoot(document.getElementById("root"));
element.render(<CompareCheckBoxValue/>);
1

Bo iterować się nie da, ale można go zdestrukturyzować

    const { value, checked } = info.target;
0
szatkus1 napisał(a):

Bo iterować się nie da, ale można go zdestrukturyzować

    const { value, checked } = info.target;

Ok, aczkolwiek lepiej taką operacje zrobić na bazie załadowania wartości elementu do obiektu i porównania do tablicy z bazą składników czy opcja porównania tablic ?

0

a czy to nie jest podobne?
javascript pole wyboru

Pozdrawiam
Radek

0

Jeszcze jedna dodatkowa kwestia. W momencie znalezienia rozwiązania, a jest ich wiele na przeszukiwanie tego statusu zalecalibyście potrenowanie rozwiązania na boku ew napisanie krótkiej listy kroków w formie algorytmu czy ogólna analizę kodu jak właściwie do tego podchodzić ?
Zapewne tego typu temat dla bardziej doświadczonych developerów jest nietrudny aczkolwiek dla innych może być to spory problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1