Wątek przeniesiony 2023-09-29 12:33 z Bazy danych przez Riddle.

Tworzenie tablicy - for

1

Witam czy może mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie ?

Tworzenie tablicy – for
Do tego zadania wykorzystaj pętlę for.
Napisz program, który na podstawie wartości zmiennej n utworzy tablicę jednowymiarową w zmiennej numbers zawierającą kolejne liczby całkowite od 1 do n.

Podpowiedź
Do wstawiania wartości do tablicy skorzystaj z metody push np.: array.push(2);.

4
const testMethod = (n) => {
    const numbers = [];
    for (i=1;i<=n;i++) {
        numbers.push(i);
    }

    return numbers;
}
1
Szymon Gondek napisał(a):

Witam czy może mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie ?

Tworzenie tablicy – for
Do tego zadania wykorzystaj pętlę for.
Napisz program, który na podstawie wartości zmiennej n utworzy tablicę jednowymiarową w zmiennej numbers zawierającą kolejne liczby całkowite od 1 do n.

Podpowiedź
Do wstawiania wartości do tablicy skorzystaj z metody push np.: array.push(2);.

Czwarty albo piaty wątek z najprostszymi zagadnieniami - bez choćby kilku literek własnej pracy
Zmień szkołę.

3

Warto też nauczyć się wypełniać tablicę bardziej zwięźle:

const populateArray = (n) => {
  return [...Array(n)].map((_,i)=>i+1);
};

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1