Wczytanie recordów z bazy danych

0

Dzień dobry,

czy do JavaScript (Node.js) można zaciągnąć dane z bazy danych MySQL za pomocą pliku php?
Jeżeli tak to proszę o krótki przykład użycia.

Pozdrawiam,
Łukasz Maśliński

2

plik file.php

<?php
$hostname = "localhost";
$database = "db"; 
$username = "user";
$password = "pass";         

$id = $_GET['id'];

function fetchUserById(PDO $pdo, int $id): array {
  $query = $pdo->prepare("SELECT * from users WHERE id=:id");
  $query->bindParam(":id", $id, PDO::PARAM_INT, 1);
  
  if ($query->execute()) {
    return $query->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  }
  throw new Exception($dbo->errorInfo());
}

$pdo = new PDO("mysql:host=$hostname;dbname=$database", $username, $password);

$user = fetchUserById($pdo, $id);

header('Content-Type: application/json; charset=utf-8');
echo json_encode($user, JSON_UNESCAPED_SLASHES);

plik file.js

const params = new URLSearchParams({
  id: "3",
});
fetch("file.php?" + params.toString())
  .then(response =>  response.json())
  .then((result) => {
    console.log(result);
  })
  .catch(function(err) {
    console.log("Failed to fetch page: ", err);
  });

Pisane z palca, nie wiem czy zadziała.

1
virusek391 napisał(a):

Dzień dobry,

czy do JavaScript (Node.js) można zaciągnąć dane z bazy danych MySQL za pomocą pliku php?
Jeżeli tak to proszę o krótki przykład użycia.

Kod podał Riddle.

Nie będzie dobrze z twoim rozwojem, jesli nie wejdziesz w prawidłowe słownictwo
Domniemnując podobnie o co ci może chodzić - jak pobierasz w/w kodem po HTTP nie ma już najmniejszego znaczenia, co jest pod spodem, to inna warstwa. Nie ma znaczenia czy pod spodem jest MySQL, i czy w ogóle jest jakakolwiek baza.

Podobnie, przez HTTP nie ma znaczenia, w jakim języku programowanai to zaimplentowane

Musisz nauczyć się oddzielać koncepcje, byty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1