Zapis recordów przy wyborze bazy danych ??

0

Czy istnieje możliwość dodawanie rerordów do baz danych przy pomocy użyciu dwóch ediówt+ DBComboBox+ Buttona, tak żeby mozna było sobie wybrać bazę przy użyciu DBComboBox do której zapisujemy wartośc z Edit1 i Edit2. Wyobraźmy sobie ze jest 4 bazy danych A,B, C, D, . Wpisujemy jakis text do edita przy, pomocy DBcomboBox wybieram baze do której chcemy zapisac np: A i zapisujemy Butonem.
Jezeli chcemy zapisac do innej bazy wciskamy B. Myśle że bardzo prosto to wytłumaczyłem, a teraz do sedna pisze program cos na takiej zasadzie i po prostu sie zatrzymałem i niewiem co dalej, czy w ogóle da się to zrobić. [glowa] Używam delphi 6, bazy danych zrobione w SQL Server 2000.

Proszę o pomoc [!!!]
GG 7193203

0

jak ustawiasz komponent zeby dzialala z jedna baza danych to po prostu przypisz jaka ma bbyc uzywana w danej chwili(piszac kod).Mozna tez tak: Jak masz procedure dodajaca rekord, tworzysz sobie odniesienia jako rektord type twybralem=( baza1, baza2...); i var mojwybor : twybralem;
i pozniej if mojwybor = baza1 then odnies sie do bazy danych numer1 ale to chyba umozilwiaja komponenty bez zbednych bzdur

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0