Wątek przeniesiony 2023-02-10 09:04 z C# i .NET przez cerrato.

W jaki sposób rozwijać front aplikacji?

0

Cześć
W ramach nauki stworzyłem swoje pierwsze WEB API w .NET, które posiada logowanie pod JWT oraz szereg różnych endpointów konfigurujących dane w bazie. Kolejnym moim krokiem będzie stworzenie frontendu, a następnie zdockeryzowanie obu projektów. Technologię jaką wykorzystam do tworzenia frontendu będzie Angular.

Moje pytania brzmią następująco.

  1. Jak w frontendzie mam zamieścić komunikacje z WEB AP? Za pomocą HTTP Clienta czy są jakieś inne sposoby?
  2. Sam frontend mam pisać w visual studio czy visual studio code? Na każdym poradniki na yt widzę że ludzie korzystają z VSC mimo iż VS umożliwia tworzenie aplikacji w Angularze. Dlaczego?
2
  1. Jeśli Angular to HttpClient. Innego nie miałem potrzeby próbować.
  2. VSC ma zdecydowanie więcej rozszerzeń. Tam jest intelisense nie tylko do html, css i js, ale też stricte pod Angular, typescript i inne, z których Angular korzysta, piszę się szybciej w VSC.

Zawsze możesz zacząć pisać front w VS, dojść do pewnego momentu i przejść na VSC i samemu stwierdzić co lepsze.

0

Ja piszę w VSCode - ale rzeczywiście VS ma edytor tylko ja to tak ze serwer C#, JS VSCode.
Poza tym VSCode jest dużo lzejszym edytorem.

Jak już się zaczniesz bawić w httpClienta Angularowego to polecam się z rxjs zapoznać. Teraz pracuje w projekcie gdzie używane są promise zamiast observable na froncie i tylko mnie to utwierdza w przekonaniu że RxJS is love, RxJS is life.

Ps. Miłego kodzenia 😊

0
koros21 napisał(a):

Cześć
W ramach nauki stworzyłem swoje pierwsze WEB API w .NET, które posiada logowanie pod JWT oraz szereg różnych endpointów konfigurujących dane w bazie. Kolejnym moim krokiem będzie stworzenie frontendu, a następnie zdockeryzowanie obu projektów. Technologię jaką wykorzystam do tworzenia frontendu będzie Angular.

Trochę średnio że skupiłeś się na konkretnych technologiach, zamiast na tym co konkretnie ta aplikacja ma robić.

  1. Jak w frontendzie mam zamieścić komunikacje z WEB AP? Za pomocą HTTP Clienta czy są jakieś inne sposoby?

No, musisz wykonać żądanie HTTP ze swojej aplikacji w angularze, i na to jest wiele sposobów: fetch(), starszy XMLHttpRequest, masa bibliotek które w zasadzie robią to samo, tylko pod innym interfejsem; ale w zasadzie tak. Żądanie HTTP to właściwie jedyne co możesz zrobić.

No pozostają jeszcze websockety, jeśli chciałbyś ich użyć.

  1. Sam frontend mam pisać w visual studio czy visual studio code? Na każdym poradniki na yt widzę że ludzie korzystają z VSC mimo iż VS umożliwia tworzenie aplikacji w Angularze. Dlaczego?

Wybór edytora czy IDE zależy od Ciebie, możesz pisać w Visual, VS Code, w notatniku, WebStorm, które Ci pasuje bardziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1