VS Code nie wywołuję Node

0

Witajcie,

tak jak w tytule. Zainstalowałem VS code oraz Node.js natomiast po wpisaniu w terminalu komendy node a.js lub node app.js wyskakuje komunikat:

Error: Cannot find module 'C:\Users\latar\Desktop\jsstart\app.js'
    at Function.Module._resolveFilename (node:internal/modules/cjs/loader:933:15)
    at Function.Module._load (node:internal/modules/cjs/loader:778:27)
    at Function.executeUserEntryPoint [as runMain] (node:internal/modules/run_main:77:12)
    at node:internal/main/run_main_module:17:47 {
  code: 'MODULE_NOT_FOUND',
  requireStack: []
}

Kiedy wpisuję node -v to prawidłowo pokazuje wersję.

Z góry dziękuję za pomoc!

screenshot-20220422003344.png

1

Nie wiem ocb, ale w internecie jak się poszuka tego błędu, to są rady typu "uruchom npm install".
Spróbować nie zaszkodzi.

3

Warto też zauważyć, że w konsoli masz błąd z app.js, a na screenie edytujesz hello.js, więc musisz sprawdzić, czy na pewno wszystkie ścieżki/nazwy plików są okej.

Wejdź do katalogu jsstart i odpal node hello.js

0

A czy jak wchodzisz spoza VSCode, z normalnej konsoli windowsowej, to czy dalej jest ten błąd?

0

Niestety nadal nie wywołuje Node

@BakerPL, a mógłbyś powiedzieć z jakiej ścieżki próbowałeś uruchomić ten skrypt, oraz w jaki sposób?

Jak masz więcej plików niż te hello.js ze screena to spróbuj wrzucić strukturę projektu.

1

Komunikat który dostałeś

Error: Cannot find module 'C:\Users\latar\Desktop\jsstart\app.js'
    at Function.Module._resolveFilename (node:internal/modules/cjs/loader:933:15)
    at Function.Module._load (node:internal/modules/cjs/loader:778:27)
    at Function.executeUserEntryPoint [as runMain] (node:internal/modules/run_main:77:12)
    at node:internal/main/run_main_module:17:47 {
  code: 'MODULE_NOT_FOUND',
  requireStack: []
}

Znaczy po prostu tyle żę najprawdopodobniej taki plik jak C:\Users\latar\Desktop\jsstart\app.js u Ciebie nie istnieje.

Uruchom komendę dir w tym miejscu w którym próbujesz uruchomić node a.js, node app.js lub node hello.js, zobaczysz listę w piku w aktualnym robocznym katalogu. Upewnij się że po uruchomieniu dir faktycznie w tym katalogu jest Twój plik a.js, app.js lub hello.js.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1