Napisz skrypt wypisujący w kontenerze div.

0

Prosił bym o pomoc w poniższych zadaniach.

  1. Napisz skrypt wypisujący w kontenerze div o klasie wynik najmniejszą spośród trzech liczb. Element o klasie wynik umieść pod formularzem do wprowadzenia liczb do użytkownika. Do tego użyj trzech tagów input.

  2. Utwórz 100-elementową tablicę liczb całkowitych i wypełnij ją losowymi liczbami od 10 do 125, Wypisz te elementy na stronie w przeglądarce. Następnie przepisz do nowej tablicy te elementy, których wartość jest nie mniejsza niż 30 i mniejsze lub równe 98. Nowa tablica ma mieć rozmiar równy ilości tych elementów. Tę tablicę też wypisz na stronie przeglądarki poniżej poprzedniej informacji.

0

@PrądoJeb: prosisz o pomoc czy gotowca? Jeśli o pomoc to napisz nam co już masz albo z czym masz problem. Jeśli szukasz gotowca to tutaj go nie znajdziesz.
§4.7 Regulaminu

0

Już znalazłem rozwiązanie - źle komendę napisałem

  1. Tutaj nie wiem jak zrobić drugą cześć zadania, aby wyświetlał się tylko zakres od 30 do 98
    let tab1 = new Array(100);
    for (let i = 0; i<100; i++) {
    tab1[i] = Math.trunc(Math.random()*126);
    if (i < 99) document.querySelector("div").innerHTML += ${tab1[i]}, ;
    else document.querySelector("div").innerHTML += ${tab1[i]}.;
    }
0

@PrądoJeb: Aby stworzyć tablicę o długości 100 i z losowymi wartościami z tego zakresu użyj:

const array = Array.from({length: 100}, () => Math.floor(Math.random() * (125 - 10 + 1)) + 10);

wzór jak tego używać:

Array.from({length: length}, () => Math.floor(Math.random() * (max - min + 1)) + min;

teraz wypisujesz je na stronie. Użyłem tutaj jako kontenera elementu ul, który służy do tworzenia list. Jeśli będziesz potrzebował to to zmień:

array.forEach((val)=>{
    let li = document.createElement("li");
    li.innerText = val;
    document.querySelector("ul").appendChild(li);
});

teraz tworzymy nową tablicę z odfiltrowanymi elementami:

const newArray = array.filter(value => value >= 30 && value <= 98);

wzór jak tego używać:

array.filter(value => value >= min && value <= max);

i analogicznie wyświetlamy je w liście:

newArray.forEach((val)=>{
    let li = document.createElement("li");
    li.innerText = val;
    document.querySelector("ul").appendChild(li);
});

Tak z ciekawości to po co Ci takie zadanie? Kto Ci je zadał?

0

Dziękuję za objaśnienie a zadanie znalazłem w internecie jak chciałem sobie poćwiczyć JS
żeby nie było robiłem więcej zadań ale te sprawiły mi problem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1