Wstawianie szczegółów do div.

0

Witam,zaczynam przygodę z programowaniem od budowy różnych prostakątów.Oto moja praca:

<!doctype html>
<html>
  <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>...</title>
  </head>
  <body>
    <div id="top">
      <div style="width:400px;height:800px;background:red;img src=a.jpg;float:left"></div>
      <div style="width:600px;height:800px;background:blue;float:left"></div>
      <div style="width:245px;height:800px;background:red;float:right"></div>
    </div>
  </body>
</html>

I tutaj mam klikla pytań 1.Nie moge dobrać odpowiedniej liczby px aby zapełnić białą luke miedzy drugim a trzecim prostokątem. mółby ktoś mi doradzić z rozmiarem

2>Czemu nie wyświetla mi się obrazek
3>Jak stworzyć dwa małe prostokąty po lewej i prawej stronie (na środku)
4>Jak dodać tekst w środkowym niebieskim prostakącie

I to wszystko z moich pytań Dodam jescze załacznik aby lepiej mnie zrozumieć jaki efekt chce uzyskać

dodanie znacznika <code class="html"> - furious programming

0

Szczerze?! Straszna paciaja jest w tym kodzie. Zresztą ja bym to napisał od początku. Jeśli potrzebujesz pomocy z tym to napisz do mnie na priv.

0
  1. Rozmiar 333px
  2. Obrazek nie wyświetla się bo możliwe ze podałeś złą ścieżkę lub obrazek nie jest tam gdzie dokument HTML - P.S tam gdzie masz w CSS
    img src=a.jpg spróbuj dodać apostrofy img src='a.jpg'
  3. W divie odpowiadającym lewej stronie dodaj następnego diva i stwórz prostokąt, tak samo zrób po prawej stronie tylko że jeżeli chcesz prostokąt w samym centrum musisz łyknąć CSS'a odnośnie pozycjonowania div'a zobacz coś takiego w CSS'ie jak position: relative czy position: absolute
  4. W środkowym divie dodaj do niego diva i po prostu napisz jakiś tekst
0

http://jsbin.com/tigaketa/1/edit szybciej wystukac niz odpisac :) w szczegolnosci ze o pierwsza czesc pytales w poscie wyzej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1