Cykl życia funkcyjnego komponentu w React.js

0

Czy istnieje cykl życia funkcyjnego komponetu w React.js? O cyklu życiu komponentu bazującego na klasach można znaleźć sporo informacji, a jak jest z funkcyjnymi?

0

Przeczytaj sobie to: https://reactjs.org/docs/hooks-intro.html (całość). W wielkim skrócie:

If you’re familiar with React class lifecycle methods, you can think of useEffect Hook as componentDidMount, componentDidUpdate, and componentWillUnmount combined.

0
krawiec571 napisał(a):

Czy istnieje cykl życia funkcyjnego komponetu w React.js?

Nie i lepiej się wyzbyć takiego myślenia że hooki "zastępują" life cycle komponentu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1