Gra w pola wyboru

0

Witam.
Poszukuję wsparcia nad pewnym projektem.
Mianowicie na zajmuję się doradztwem finansowym ale mam pewien pomysł na grę która pomogła by w nauce nowym współpracownikom.
Chodzi o grę w pola wyboru - a, b, c,d. Gra ma polegać na tym aby skutecznie dokonać sprzedaży idąc kolejno poprzez następujące dialogi.
I tak np.:
Na początku mamy opis sytuacji - Rozmowa telefoniczna z klientem. Umów spotkanie.
I tutaj zaczyna się gra mamy do dyspozycji pola wyboru.
A. Witam z tej strony xyz...
B. Witam dzwonie do Pana w sprawie....
C. Halo chciałbym umówić się na spotkanie....
I z tego tylko jedna odpowiedź poprawna powiedźmy na początku bo później można grę rozbudować do wielu wariantów ale na początku jedna poprawna i jeśli wybór będzie prawidłowy to przechodzimy dalej a jak nie to niech się np. wyświetli napis błędna odpowiedź.
I załóżmy że padłą prawidłowa odpowiedź i mamy następny dialog klienta np. "Witam. O co chodzi?" i tutaj znowu mamy pola wyboru:
A. Bardzo dobrze że Pan pyta, właśnie o tym chciałbym porozmawiać
B. Pytam tylko, kiedy Pan mógłby się Pan ze mną spotkać
C. Czy mam przyjemność rozmawiać Panem Romanem...
I tak dalej aż do ostatniego momentu kiedy zadanie zostanie osiągnięte.

I tutaj zaczyna się moje pytanie. Bo uczyłem się trochę C++ oraz JavaScript oraz HTML i CSS moja wiedza nie jest spora ale za to nadrabiam to entuzjazmem.Chciałbym do tego wykorzystać funkcję Radio ale jak powiązać ze sobą kolejne dialogi w JavaScript? Rozumiem że zadania robię w formie klas pytania jako obiekty. Prosiłbym o wskazanie kierunku albo przykłady kto jak by to rozwiązał a dalej postaram sobie poradzić lub zapraszam do współpracy może wprowadzimy przełom w branży finansowej.

1

Jeśli ma to być czymś na własny użytek (w sensie, że nie planujesz tego programu odsprzedawać), a ponadto piszesz, że miałeś już styczność z C++, to może zamiast wchodzić w webówkę, której (jak sam zresztą przyznajesz) za bardzo nie kojarzysz, idź w kierunku C? Tak, jak napisał @AnyKtokolwiek - pytasz o podstawy, więc miałbyś dużo do nadgonienia, nie jest to dla Ciebie temat na 2 wieczory.

Dlatego może zainteresuj się aplikacją okienkową stworzoną w C++ Builderze - https://www.embarcadero.com/products/cbuilder. W dużym uproszczeniu - możesz tam sobie interface "wyklikać", samo środowisko bierze na siebie prawie całe stworzenie UI (okienek, przycisków i innych kontrolek) do aplikacji, a skoro masz jakieś pojęcie o języku C to podejrzewam, że całość pójdzie Ci łatwiej, niż startowanie z JS/HTML/CSS i innymi rzeczami z tworzeniem stron związanych.

Pytanie jeszcze, czy chcesz to pisać w ramach hobby, dla własnej satysfakcji itp, czy raczej potrzebujesz narzędzia do pracy. Bo jeśli opcja numer 1 to walcz, trzymam kciuku, a jak napotkasz problemy to pytaj - chętnie pomożemy. Ale jeśli potrzebujesz tego jako narzędzia realnie wykorzystywanego w pracy, które będzie Wam pomagać, które będzie używane do szkolenia pracowników i przez to generować jakieś zyski, to może lepiej to komuś zlecić? Dla osoby, która siedzi w programowaniu to nie jest zbyt skomplikowane zadanie, więc cena też nie powinna być wygórowana.

I jeszcze jedna uwaga/porada - zamiast na sztywno wpisywać dostępne opcje do programu, lepiej zrobić to na zasadzie jakichś plików konfiguracyjnych/scenariuszy. W tej sposób narzędzie będzie uniwersalne, a w razie potrzeby stworzysz nowy scenariusz rozmowy/szkolenia, który po porostu załadujesz do aplikacji i będziesz mógł zmieniać treść szkolenia bez konieczności grzebania w kodzie aplikacji.

4

Brzmi jak visual novel dla finansistów.

Zamiast brać armatę na tę muchę możesz użyć wyspecjalizowanego narzędzia.

https://www.renpy.org/

Szczerze to nigdy nie używałem tego, ale silnik do tworzenia gier, gdzie prawie cały gameplay to wybieranie opcji dialogowych nie może być trudny. No i jest opcja eksportu do HTML5.

0

Dzięki za podpowiedź! Super tego potrzebowałem. Moim pomysłem jest stworzyć male demo taki program pokazowy ze można by było czymś takim się zająć żeby przekonać kierownictwo że pracę nad taka aplikacja można by było zlecić naszemu działu programistów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1