Filtrowanie JSONów zawierających obiekty

0

Mam przykład na którym się ucze i iltrowanie mi tam działa. Sam JSON wygląda następująco:

[
	{
		"abbr": "AL",
		"name": "Alabama",

	},
	{
		"abbr": "AK",
		"name": "Alaska",

]

I teraz mam inny JSON który wygląda tak:

{
	"abbr": "AK",
        "name": "Alaska",
}

Czyli BEZ nawiasów kwadratów. No ale zgłupiałem. Teraz nie wiem w jaki sposób mam użyć funkcji filler. A może jest jakiś poradnik idiotoodporny w tym temacie.

PLIKI Json często są w różnych formatach i kompletnie nie wiem nigdy jak to interpretować. Są jakieś dobre pomoce **idiotodoporne **?;//
Dla podanego przykładu działa mi tylko pierwszy JSON:

czuli funkcja

    let wybor = stany.filter(stan=> {
        const regex = new RegExp(`^${szukajka}`, 'gi');
        return stan.match.abbr(regex) || stan.match.name(regex);
    });

W jaki sposób mam zrobić to samo ale dla JSON-a który jest bez nawiasów kwadratowych **[ ] **?

1

Poczytaj o Object.keys().

0
Patryk27 napisał(a):

Poczytaj o Object.keys().

a jakies przestępne źródło z przykładami ?

0
uczeń-z-bolida napisał(a):
Patryk27 napisał(a):

Poczytaj o Object.keys().

a jakies przestępne źródło z przykładami ?

wow , dzięki coś ruszyłu dodałem do console log Object.keys(wartość)

łopatologicznie ale jest. Masz jakieś fajne źródła do nauki takiej praktycznej niekoniecznie same docsy ?

0
Patryk27 napisał(a):

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Object/keys
https://appdividend.com/2018/12/27/javascript-object-keys-example-object-keys-tutorial/
https://www.geeksforgeeks.org/object-keys-javascript/
https://javascript.info/keys-values-entries

a także

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/JavaScript/Referencje/Polecenia/for...in
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Object/entries
https://hackernoon.com/5-techniques-to-iterate-over-javascript-object-entries-and-their-performance-6602dcb708a8
https://zellwk.com/blog/looping-through-js-objects/

Masz jakieś fajne źródła do nauki takiej praktycznej niekoniecznie same docsy ?

Jakie źródła są wg Ciebie "fajne", a jakie nie? :-P

dobra zagłębiam się w lektury. Czy są jeszcze jakieś pomocne hasła w stylu Object.keys które są w zasadzie must to know jeśli chcesz operować na plikach JSON oraz API ? W zasadzie ucze się i pracuje z tym.

Na pewno przyśpieszy to moją naukę , dzięki za pomoc.

1

js object manipulation, js object for each loop powinno Ci zwrócić całą gamę przydatnych informacji.

0

dzięki widzę że dajesz mięso , to lubie .

Masz jakieś doświadczenie z API ? Czy warto zagłębiać się w narzędzia od chmur aws/azure/google/firebase i od tej strony coś budować ? Jak sądzisz?

0

Masz jakieś doświadczenie z API ?

To zbyt szerokie pytanie - coś w stylu czy masz doświadczenie z samochodami?, na które pozytywnie odpowie zarówno dziadek jeżdżący raz na miesiąc do sklepu, jak i Robert Kubica.

Czy warto zagłębiać się w [...]

We wszystko warto się zagłębiać i warto wiedzieć jak różne rzeczy działają ;-)

0

Object key nie działa tak jak przypuszczałem.

Po dodaniu wyświetla tylko keye
Oczywiście mogę dodać również:
const obj = Object.keys(stany)
const obj2 = Object.values(stany)
ale wówczas nie wiem jak mam to filtrować

tzn moją funkcją moge to robić tylko dla obj albo dla obj 2 a chciałbym dla obu na raz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1