Zadanie JS.

0

Witam.
Zacząłem przygodę nie dawno z JS i ostatnio w trafiłem na przeszkodę której nie mogę przejść. Czytałem na wielu stronach jak co robić lecz nic nie wychodziło więc sam postanowiłem napisać post.
Moim zadaniem jest napisanie programu,który od użytkownika wyciągnie dowolna liczbę oraz system na ,który będzie przeliczana. Lecz nie trzeba zrobić przeliczenia samego tylko pokazać samo działanie. Czyli jeżeli będę chciał przeliczać na system 3-kowy i przy wypisaniu liczb 12102 to będzie wyglądać następująco efekt programu: 1x34 + 2x33 + 1x3^2 + 0x3^1 + 2x3^0 .

0

Podstawowe pytanie w takich sytuacjach - czy umiałbyś to zrobić sobie ręcznie na kartce? Bo nie wiem, czy problemem jest to, że nie wiesz, jak taką konwersję wykonać, czy to umiesz, ale kłopotem jest przełożenie tego na jakiś język programowania (w tym przypadku - JavaScript)?

P.S. zmień proszę tytuł wątku, bo obecny praktycznie nic nie mówi :P

0

Już nie ważne. chyba mi się udało to zrobić.

function poka() 
{
	var  licz = document.getElementById("war1").value;
	var  sys =document.getElementById("war2").value;
	var liczs = licz.toString();
	var k = 0;


	for(var i=0; i<liczs.length;i++)
	{
		if(liczs[i]>=sys)
		{
			k=1;
			document.getElementById("wynik").innerHTML = "nie";
			break;
		}

	}

	if(k==0)
	{

		var wzor = "";
		var b = liczs.length -1 ;
		for(var i=0; i<liczs.length;i++)
		{

			wzor += liczs[i] + " x " + sys + "<sup>" + b + "</sup>" + " + ";
			b--;
		}
		document.getElementById("wynik").innerHTML = wzor.slice(0,-3);
	}
}
1
ProVox napisał(a):

Już nie ważne. chyba mi się udało to zrobić.

To fajnie. A zatem nie było warto zawracać nam głowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1