Przeglądarkowa gra karciana lub bijatyka

0

Myślałem o tym by stworzyć przeglądarkową grę karcianą lub bijatykę na androida, ale chyba wybiorę karciankę, bo bijatyka to chyba zbyt trudna rzecz (jak sądzicie?).
Podobno warto ogarnąć JavaScripta przy tworzeniu. Teraz proszę was o to co powinienem znać i robić, czego się douczyć?

Języki programowania, które znam:
-HTML, CSS, Javascript - podstawy
-Python no tak dobrze (używałem też django do backendu)
-Java - robiłem proste aplikacje okienkowe
-C, C++ postawy

Używam Linuxa i Windowsa i w sumie nie wiem na jakim systemie operacyjnym lepiej je robić.

No i pewnie musiałbym zlecić komuś robienie grafiki.

4

Zrob najpierw cos banalnego Snake'a albo Tetrisa, a potem dopiero bierz sie za cos wiekszego.

1

W materiale o tym jak powstało Super Mario Bros od arhn.eu jest mowa o tym jak Shigeru Miyamoto stworzył proste demo konceptu gry, więc i ty mógłbyś.
Natomiast jeżeli chodzi o technologię w przypadku tworzenia stosunkowo prostej gry js jest prawdopodobnie najlepszym wyborem ze względu na ilość poradników i rozwiązań np. możesz użyć gotowego silnika lub po prostu elementu canvas.

EDIT: Co do bijatyki, to zależy. Jeżeli zależy ci na zaawansowanej mechanice to dzielenie animacji ataku na klatki gdzie zadaje obrażenia to będziesz się musiał trochę napracować.

EDIT2: System nie ma znaczenia. Użyj tego w którym czujesz się swobodnie.
A grafikę możesz robić sam. Pixel art jest modzie.

0

Nawet na OS sie nie mozesz zdecydowac? Jeju

1

Tak jak napisał @WhiteLightning zacznij od czegoś prostego.

W przypadku gier przeglądarkowych nie obędzie się bez JavaScript. Popularne biblioteki to np. Phaser, PhysicsJS albo p5.play.

W przypadku gier na Androida używa się np. Unity, Corona SDK

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1