[NodeJS] Walidacja danych na serwerze czy również w aplikacji?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-06-19 17:24

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

Lokalizacja: Elbląg

0

Cześć!

Pracuje nad api w NodeJS do pewnego projektu. Api będzie wykorzystywane m.in na Androidzie oraz aplikacji ReactJS. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czy walidacje danych zrobić tylko po stronie serwera czy również robić walidację na aplikacjach klienckich?

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 17:47

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Piwnica

0

Walidacja po stronie serwera obciąża serwer, po stronie klienta nie (ale można ją obejść), jak dla mnie można stosować jak najbardziej, jeśli nie kosztuje to "darmowych" roboczogodzin.


Pozostało 580 znaków

2019-06-19 17:56

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 8 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Miałem niedawno z tego zajęcia na uczelni, uczono mnie, żeby walidować po obu stronach. W pracy też mnie tak uczono :D Zależy to oczywiście jak bardzo Twoja logika biznesowa jest na to wrażliwa (tzn. zarządzasz płatnościami, czy robisz aplikację do notatek), ale generalnie double-checking jest spoko, wprowadza idiotoodporność ;)

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 19:54

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Przy podwójnej walidacji danych (klient/serwer) bardzo mocno minimalizujesz ryzyko, że do właściwej logicznej części aplikacji trafia niepoprawne dane. Walidacja u klienta będzie też szybsza (UX), poza tym zaoszczędzisz też troszkę requestow tzn będzie ich mniej.

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 20:22

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

Lokalizacja: Elbląg

0

Dzięki wielkie za pomoc każda opinia okazała się pomocna. Czas na implementacje :D

Pozostało 580 znaków

2019-06-21 09:29

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

1

Po obu stronach. Po stronie frontendu w celu wyświetlenia komunikatu błędu użytkownikowi bez konieczności przesyłania danych na serwer, a po stronie backendu ze względu na fakt, że można przesłać dane na serwer bez używania frontendu.


Wiedza to potęga

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0