Jak obliczać zmianę populacji w czasie na podstawie info z kursu

0

Witam wszystkich. Robię sobie kursik z codeberry (jestem nowy dla JS) mam taki problem. Na podstawie tego zadania

for (dwarfCounter; dwarfCounter <= 7; dwarfCounter++) {
  console.log('Krasnoludek #' + dwarfCounter + 'wciąż jest w domu, śpi twardo.');
}

muszę napisać rozwiązanie tego

Zadanie:

Otwórz nowy pojemnik. Napisz krótki program, który śledzi zmiany populacji królików w Dolinie Skowronków w ciągu roku. Populacja początkowa wynosi 30 królików, podwaja się każdego miesiąca przez pierwsze pół roku (6 miesięcy), potem co miesiąc potraja się. Zapisz te zmiany w konsoli dla każdego miesiąca z następującym komentarzem: "Liczba królików w Dolinie Skowronków w miesiącu Y wynosi X." Kiedy skończysz, wklej link tutaj:>

0

Bedę sie starał tytułować poprawnie. Tymczasem jednak licze na pare słów podpowiedzi :)

0

IMO coś takiego jest najprostszym podejściem do problemu:

let dwarves = 30;

for (let month = 0; month < 100; month++) {
  console.log(`W miesiącu [${month}] populacja krasnoludów wynosiła [${dwarves}].`);

  if (month <= 6) {
    dwarves *= 2;
  } else {
    dwarves *= 3;
  }
}
0

najpierw trzeba miec wiedze aby o cos zapytac.

Jaką wiedzę musisz posiadać, aby zadać pytanie Czy mógłbyś mi wytłumaczyć do czego służy "let"?

nie mam poj ęcia o let

let służy do deklaracji zmiennych (podobnie jak var):

var foo = 1234;
let bar = 1234;

console.log(foo, bar); // obydwa wyświetlą `1234`

Jeśli w Twoim kursie jest wykorzystywane var, możesz to zamienić na var - istnieje między nimi drobna różnica, lecz nie ma to znaczenia na początku nauki.

bo niby skąd

A skąd ja mam wiedzieć, co jest w akurat Twoim kursie omawiane, a co nie?

0

Teraz rozmawiamy na temat, więc możemy się już przerzucić do postów:

musiałbym zadac wiele pytan

Śmiało, nikt nie broni.

ten kod, który napisałeś nie działa tak jak powinien

Co to znaczy nie tak jak powinien?
Pamiętaj: to Tobie powinno zależeć na jak najdokładniejszym wytłumaczeniu mi - dlaczego zatem to ja muszę Cię ciągnąć za język?

0

Miesięcy powinno byc 12 (przynajmnije ja tak myslę). Kiedy próbuje zmienic ilość miesięcy na 12 dostaje error

0

Kiedy próbuje zmienic ilość miesięcy na 12 dostaje error

Once again: jaki błąd?
Wrzuć nazwę, screenshot, cokolwiek.

0

Wielkie dzieki za odp. Musiałem jakis durny bląd(literówke) walnąc. teraz jest OK. Zadanie jest proste, z tym,ze te cholerne kursy nie daja całej wiedzy.

0

to jeszcze podpytam, dlaczego taki zapis?

[${month}]
1

Ta składnia nazywa się template string - ułatwia budowanie ciągów znaków w sytuacjach, gdy do środka wrzucasz jakieś zmienne.

Małe porównanie template string vs klasyczny operator +:

console.log("foo " + jakasZmienna + " bar");
console.log(`foo ${jakasZmienna} bar`);

Nawiasy kwadratowe nie mają znaczenia - to tylko kwestia stylistyki.

0

Na pewno nawiasy kwadratowe nie mają znaczenia. Cos tam chyba robia bo bez nawiasów nie hula

1

Na pewno:

var month = 10;
var dwarves = 512;

console.log(`W miesiącu [${month}] populacja krasnoludów wynosiła [${dwarves}].`);
console.log(`W miesiącu ${month} populacja krasnoludów wynosiła ${dwarves}.`);
0

aaaa sorki zle odczytałem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1