ES6 Syntax Error

0

Witam, mam zainstalowane VS Code i wtyczkę Code Runner. Do tej pory ładnie mi konsola wypisywała console.log, aż natrafiłem na ten przykład.

"use strict" 
function test() { 
   var num = 100 
   console.log("value of num in test() "+num) { 
      console.log("Inner Block begins") 
      let num = 200 
      console.log("value of num : "+num)  
   } 
} 
test()

Tu błąd

SyntaxError: Unexpected token {
    at new Script (vm.js:79:7)
    at createScript (vm.js:251:10)
    at Object.runInThisContext (vm.js:303:10)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:657:28)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:700:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:599:32)
    at tryModuleLoad (internal/modules/cjs/loader.js:538:12)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:530:3)
    at Function.Module.runMain (internal/modules/cjs/loader.js:742:12)
    at startup (internal/bootstrap/node.js:279:19)

[Done] exited with code=1 in 0.181 seconds
0

No i słusznie Ci wyrzuca błąd - co ma cały kod, linijka po linijce, Twoim zdaniem robić?

0

No nie bardzo bo na stronie z kursem interpreter pokazuje prawidłowo taki wynik.

Executing the program....
$node main.js
value of num outside test() 10
value of num in test() 100
0

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

0

Powinno dać taki wynik.

value of num in test() 100 
Inner Block begins 
value of num : 200
0

W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

0

A jest w ogóle taka konstrukcja jak :

console.log() { 

   } 

.

0

Należałoby się zastanowić, dlaczego nie ma takiej konstrukcji i co ona miałaby robić (skoro myślisz, że powinna istnieć).

console.log("value of num in test() "+num)

no i należałoby się zastanowić, co dajesz przed {?
console.log("costam") wywołuje funkcję. Czy { miałoby się znaleźć po wywołaniu funkcji? Co by to miało oznaczać?

0

To było pytanie retoryczne do autora wątku. Powinno być zaraz pod głównym postem ale widzę, że Panowie byliście szybsi ;-).

Trzeźwy Szewc napisał(a):

A jest w ogóle taka konstrukcja jak :

console.log() { 

   } 

.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1