Syntax error: oczekiwano średnika

2018-05-30 06:57

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Lazarus znów pokazuje błędy...
Mogłby mi ktoś Pokazać, jak to poprawnie wykonać?

zrzut.jpg

edytowany 3x, ostatnio: furious programming, 2018-05-30 15:01
Tytuł tematu powinien opisywać problem, do opisu technologii oraz narzędzi wykorzystuj tagi. - Patryk27 2018-05-30 07:06

Pozostało 580 znaków

2018-05-30 07:05
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 18 godzin temu

Lokalizacja: Wrocław

3

Błąd składni: oczekiwano średnika - jak myślisz, czego zatem brakuje po end w czterdziestej drugiej linijce?


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2018-05-30 07:05

Pozostało 580 znaków

2018-05-30 07:56

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

efekt wstawienia średnika po end w 42 linijce...

zrzut.jpg

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2018-05-30 15:02
Obrazki dodawaj do załączników postów. - furious programming 2018-05-30 15:02

Pozostało 580 znaków

2018-05-30 08:22

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

@NoChybaNieBardzo: 1. W linii 44 brakuje Ci (. 2. Czy jest taka metoda w interfejsie jak w linii 39? Wygląda, że nie.

Pozostało 580 znaków

2018-05-30 11:35
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 6 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Poza tym nadal nie ma średników na końcach linii 46 oraz 50-tej.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2018-05-30 11:36

Pozostało 580 znaków

2018-05-30 15:05
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

1

@NoChybaNieBardzo: tak ma wyglądać zdarzenie kliknięcia w przycisk:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  a, h, P: Single;
begin
  a := StrToFloat(Edit1.Text);
  h := StrToFloat(Edit2.Text);
  P := a * h / 2;

  Label6.Caption := FloatToStr(P);
end;

I nie wstawiaj do postów zrzutów ekranu z kodem – wstawiaj skopiowany kod z edytora, w odpowiednie znaczniki. A jak koniecznie potrzebujesz zrobić zrzut ekranu to obrazek dodawaj do załączników postów, a nie na jakieś hostingi.


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2018-05-30 15:14

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0