JavaScript, średnio zaawansowany, co dalej?

0

Witam,

Temat może trochę nietypowy, odbiegający od problemów. Pozwoliłem sobie wczoraj napisać do jednego z użytkowników tego forum z pytaniem, prośbą, o pomoc w ukierunkowaniu swojego dalszego rozwoju.

Na jakim etapie jestem?
Używanie klas, programowania funkcyjnego, znam programowanie protorypowe, vanillaJS (bardzo mało używam, a na tę chwilę nie jestem w stanie powiedzieć kiedy ostatnio).
Design patterns: używam na co dzień microservice
HTML i css na średnim poziomie, operuję tymi technologiami, ale nie jestem w stanie powiedzieć na ile jest to dobre.

Z frameworków:
znam AngularJS (od 1.5.6, czyli bazujące już na web components), znam podstawy Angular, obecnie piszę w ReactJS z użyciem Redux. Zacząłem naukę TypeScript i rozważam migrację aplikacji w ReactJS na owy framework.

Staram się pisać kod w myśl SOLID i DRY (z DRY trochę gorzej idzie bo często robię rozwiązania na szybko, niestety).

Dlaczego założyłem ten wątek? Ponieważ czuję, że obecnie stoję w pewnych tematach w miejscu i nie rozwijam się tak, jakbym chciał. Nie poznaję zaawansowanej magii JS, frameworków itd. Zwracam się z gorącą prośbą do bardziej zaawansowanych programistów na tym forum o ukierunkowanie, podesłanie materiałów, stron, informacji, w którą stronę iść dalej, żeby stawać się coraz bardziej doświadczonym, a dzięki temu coraz bardziej atrakcyjnym na rynku pracy.

To chyba byłoby na tyle na tę chwilę. Mniej istotne rzeczy pominąłem.
Wybaczcie również brak spójności w tekście, ale zatoki mocno mnie ograniczają przez ostatnie dni ;)

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc

0

Przede wszystkim backend . Mówiąc backend mam na myśli java c# możę php ale nie polecam , ewentalnie python . Node.js teraz jest bardzo modny ale słabo współgra z bazami danych więc odradzam pÓÓÓÓki co. Znając tylko frontend jesteś uziemiony.

0
NikolaPolov napisał(a):

Przede wszystkim backend . Mówiąc backend mam na myśli java c# możę php ale nie polecam , ewentalnie python . Node.js teraz jest bardzo modny ale słabo współgra z bazami danych więc odradzam pÓÓÓÓki co. Znając tylko frontend jesteś uziemiony.

Dzięki za odpowiedź. Bardziej interesuje mnie rozwój w technikach pisania kodu aniżeli dodawanie nowych technologii, czy platform. Jeżeli chodzi o backend będę szedł w NodeJS, ale to jest plan bardziej odległy w tym momencie.

0

Znając tylko frontend jesteś uziemiony.

Co za brednie. Jak chce się zajmować frontendem, czyli prezentacją gotowych danych, to niepotrzebna mu znajomość równie zaawansowanego backendu.

0

Przede wszystkim backend . Mówiąc backend mam na myśli java c# możę php ale nie polecam , ewentalnie python . Node.js teraz jest bardzo modny ale słabo współgra z bazami danych więc odradzam pÓÓÓÓki co. Znając tylko frontend jesteś uziemiony.

o.O. Wspolgra dobrze, chyba, ze masz na mysli IDE, ktore robi za Ciebie mase rzeczy. Poza tym backend to nie tylko relacyjne bazy albo i w ogole bazy.

Jesli koniecznie chcesz isc w js-a, to skilluj go i na froncie i na backendzie. Moim zdaniem na backendzie jest przyjemniejszy, tam mozesz bardziej pocwiczyc swoj skillset, jesli chodzi o kod. Chyba, ze jestes kompletnie zielony na backendzie, to zostaje Ci frontend. Porusz temat testow, zobacz czy obecny Twoj kod idzie latwo przetestowac. Poczwic wzorce projektowe na realnych przykladach. Postaraj sie zrobic cos wiekszego i zobacz, czy sobie z tym poradzisz, czy moze aby nie zrobiles over engineering.

Jest tego masa, jesli jestes w dobrej firmie, to powinna byc dla Ciebie codziennosc, jesli natomiast tak nie masz, to musisz pisac projekty, po prostu.

Tak btw. nie warto sie zamykac na jeden jezyk.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1