Proszę o pomoc z zadaniem o Switch 'ach

0

Niedawno zacząłem się uczyć tego języka i dzisiaj utknąłem na tym zadaniu, męczę się z nim już 30 min. Proszę o pomoc

Zadanie:Jacek chce przygotować interaktywny wybór pokoju. Po prawej znajduje się kod ze zmiennymi wskazującymi ile łóżek ma który pokój. Napisz program który w zależności od wybranego numeru pokoju (wpisz poniżej kodu który pokój chcesz sprawdzić) wyświetli w przypadku pokojów z dwoma łóżkami wyświetli "Standard 2 łóżka", a dla pokojów z jednym łóżkiem wyświetli "Mini pokój 1 łóżko". Nie musisz obsługiwać sytuacji gdy zostanie wybrany nieistniejący pokój.

Podpowiedź: do wykonania tego zadania będą potrzebne dwa switch-e: jeden do przechowania w jakiejś tymczasowej zmiennej liczby łóżek w zależności od wybranego numeru pokoju, a drugi do wyświetlenia typu standardu w zależności od liczby łóżek.

Mam już wcześniej podany kod:

var room_1_beds = 2;
var room_2_beds = 2;
var room_3_beds = 1;
0

Pokaż co napisałeś przez te 30 minut

0

Napisz co potrafisz, podpowiemy resztę.

0
var numer = prompt();
switch(numer){
    case "1":
    console.log(room_1_beds);
    break;
    case "2":
    console.log(room_2_beds);
    break;
    case "3":
    console.log(room_3_beds);
    break;}
    if (numer == 2) {
    console.log("Standard 2 łóżka");
    }
    else if (numer == 1){
        console.log("Mini pokój 1 łóżko")
    }
0

Po paru próbach udało się :D

0
Eryk Partyka (Piesw4) napisał(a):

Po paru próbach udało się :D

Ja też mam z tym problem i za cholerę ni mogę dojść do tego jak to zrobić. Mógłbyś napisać jak udało Ci się to zrobić?

0
Krwawy Programista napisał(a):
Eryk Partyka (Piesw4) napisał(a):

Po paru próbach udało się :D

Ja też mam z tym problem i za cholerę ni mogę dojść do tego jak to zrobić. Mógłbyś napisać jak udało Ci się to zrobić?

var room_1_beds = 2;
var room_2_beds = 2;
var room_3_beds = 1;
var numer = prompt();
switch(numer){
    case "1":
    console.log(room_1_beds);
    break;
    case "2":
    console.log(room_2_beds);
    break;
    case "3":
    console.log(room_3_beds);
    break;}
    if (numer == 2) {
    console.log("Standard 2 łóżka");
    }
    else if (numer == 1){
        console.log("Mini pokój 1 łóżko")
    }


1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1