Java 6 pierwsze spojrzenie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-14 21:38
0

Skusiłem się. Ściągnąłem wersję 1.6 Javy (wersja kodowa "mustang"). Dlaczego? Bo wczoraj chciałem skorzystać z dema bezpośrednio ze strony Sun'a i mi powiedziało że musze mieć tą Javę.

Jakie nowości zuważyłem.

Noooo. Po pierwsze szybkość uruchamiania. Nie wiem co inżynierowie Sun'a zmienili ale chwała im za to.

Stronka na localhoście z appletem uruchamia się tak szybko jak stronka w html'u ;) Sam byłem zaskoczony. Aż specjalnie wypchnąłem cały applet na serwer żeby sprawdzić. Aplet nie jest aż taki mały trochę klas się ładuje. Generalnie czas uruchomienia appletu wyniósł czas ściągnięcia klas + 1,5 s. Niezłe osiągnięcie. Jak na javę oczywiście. Chociaż flash'e potrafią się dłużej uruchamiać.

Następne nowum jakie zauważyłem to zupełnie nowe lookandfeel tworzonych aplikacji. Do wyboru różne warianty wyglądu.

Tutaj link mówiący o tym bliżej. http://ensode.net/java_swing_mustang_screenshots_gtk.html Nowa wersja javy generalnie wzięła sporo z GNOME'a :) nawet ładnie to wyszło. szczególnie Crux Theme mi się spodobało.

Ktoś też coś zauważył? ;)


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-14 22:42
0

Hmm własnie się zastanawiałem czy nie ściągnąć..zresztą z podobnego powodu :). A jakie braki/błędy..jak wygląda działanie programow pisanych we wczesniejszych wersjach, bez problemów ?


Masz C++ Builder/Delphi.
Używaj Helpa to skarbnica wiedzy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-14 22:55
0

nie zuważyłem żeby coś się zmieniło w aplikacjach które wcześniej napisałem. uruchomiłem pięć aplikacji i wszystkie poszły


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-14 23:07
0

w sumie prawda..bo i czemu(choć to beta jeszcze), ale miło ze szybciej działa. Dzięki za info :).
hmm a ciekaw jestem czy NetBeans tez przyspieszył? Choć i tak zawsze pozostane przy Eclipse. Dla mnie najlepsze środowisko.


Masz C++ Builder/Delphi.
Używaj Helpa to skarbnica wiedzy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 03:33
0

nie wiem czy Eclipse jest najlepsze. Na pewno wiem czego mi w eclipse brakuje (albo nie potrafię zainstalować). Nie ma graficznego projektowania ramek. do duży minus moim zdaniem. NetBeans mają to od wersji 5.0a JBuilder to w ogóle od początku już miał. tego ostatniego środowiska najczęściej używam.

właśnie obejrzałem sobie uruchamianie nlsp - rewelacja Java 6 mniam mniam mniam


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 08:38
0

Sprawdzałem włąśnie i faktcznie jest taki edytor do Eclipse..zgodze się ze to jedyna rzefcz, której mu brakuje. I mam pytanie czy moze ktoś wyjaśnić jak to zainstalować? A ja w tym czasie sam spróbuje, jakby się udało dam znać.


Masz C++ Builder/Delphi.
Używaj Helpa to skarbnica wiedzy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 08:45
0

Hmm..Dobre wieści..nowa wersja Eclipse jest dostępna a także Visual Editor w wersji 1.2 (Final) teraz zasysam zobaczymy co będzie dalej.

Dla zainteresowanych:
http://download.eclipse.org/tools/ve/downloads/drops/R-1.2-200606280938/index.html


Masz C++ Builder/Delphi.
Używaj Helpa to skarbnica wiedzy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 09:11
0
jmail napisał(a)

nie wiem czy Eclipse jest najlepsze. Na pewno wiem czego mi w eclipse brakuje (albo nie potrafię zainstalować). Nie ma graficznego projektowania ramek. do duży minus moim zdaniem. NetBeans mają to od wersji 5.0a JBuilder to w ogóle od początku już miał. tego ostatniego środowiska najczęściej używam.

właśnie obejrzałem sobie uruchamianie nlsp - rewelacja Java 6 mniam mniam mniam

a propos tego graficznego edytora ramek to ja uzywam pod eclipse czegos co sie nazywa Designer v.4.0.1 for Eclipse ( po uprzednim zainstalowaniu WindowBuildera for Eclipse v.3.1) i nie musze juz klepac kodu dla ramek :-) ale pewnie juz wiecie :-)

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 09:15
0

Akurat nie wiedziałem.. :) chętnie sprawdze, a narzędzie od Eclipse sprawdzałaś może - ten Visual Editor?
BTW czy któraś wersja WindowBuildera jest darmowa?


Masz C++ Builder/Delphi.
Używaj Helpa to skarbnica wiedzy.

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 09:18
0

Nie nie sprawdzalam ale pewnie sie skusze.
To na czym pracuje to bardzo fajna sprawa. Dla widomosci jezeli instalujesz tego plug-ina to musisz posluzyc sie adresem mac twojego komputera do wygenerowania licencji ( WindowBuilder) a potem tylko wgrywasz odpowiednie pakiety z Designera do twojego katalogu roboczego Eclipse :-) Jestem malo doswiadczona w Javie a ten plug-in bardzo mi wszystko ulatwia :>

Pozostało 580 znaków

2006-09-15 09:27
0

zastanawiam się. Przecież i NetBeans i Eclipse są oparte na tym samym silniku więc po co Eclipse? Nie zrezygnuję z Beansów a już na peno nie zrezygnuję z JBuildera :)

Możecie Buildera też za darmo pociagnąć ze strony Borlanda :)

I JBuilder współpracuje z Javą 6. Przetestowałem :) mniam mniam mniam

Beansy też działają :) z Javą 6 :)


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0