Java Media Framework

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-06 16:54
0

Witam
mam problem z aplikacja w JMF, przy pobieraniu strumienia z karty TV (linux).
Chodzi o to, ze chcialbym skorzystac z zrodla Composite1 lecz kiedy odpalam aplikacje - ekran jest czarny.
Jesli chodz np. o xawtv (jeden z programow do obslugi tunera)- wybieram Composite1 - obraz sie pojawia. Podobnie jest z tvtime!
Zupelnie przypadkowo odkrylem, ze jesli uruchomie najpierw moj program, a potem tvtime - pojawia sie w konsoli tvtime komunikat "zasoby zajete". jednak gdy najpierw uruchomie tvtime a potem moj program i nastepnie zamkne tvtime obraz z kamery pojawia sie w moim programie! (nie dzieje sie tak w wypadku xawtv)
o co chodzi do cholery? czy tvtime zmienia jakies ustawienia w zasobach, czy co? w jaki sposob zmieniec zrodlo sygnalu w trakcie dzialania mojego programu? (bo to chyba o to moze chodzic)? po z poziomu systemu juz probowalem v4lctl.

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-09-06 23:21
0

spróbuj wyśledzić jakie zmiany wprowadza tamten programik że nagle obraz się pojawia. Pod windą nie ma problemu z takim działaniem. u mnie śmiga bez zarzutu i mogę w swojej javobej aplikacji używać zrzutu streama z kamery.


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

2006-09-06 23:49
0

Klasyczny motyw z kartami TV.

Przykład: odpalasz [pod Windows] virtual dub by zgrac se cos i.. szum, brak sygnału. Ale odpalasz najpierw program do karty, dostrajasz ją do wybranego programu i zamykasz. Teraz w virtual dub widzisz program.
Właśnie tego dostrojenia brakuje w Twoim kodzie.

W chwili obecnej tylko tyle mogę pomóc. W JMF robiłem z kumplem przesyłanie obrazu i dźwięku przez net, z kamery i mikrofonu albo z filmu na dysku ale to było 2 lata temu i nie pamiętam czy się musieliśmy jakoś dostrajac [w końcu kamerki chyba nie trzeba tak jak karty TV].

Patrzyłeś na przykładowe źródła na sun.com? Tam właśnie znaleźliśmy wówczas kody, które rozwiązały nasze problemy.

Pozdro


Pozostało 580 znaków

2006-09-09 17:51
0

Dzieki za odpowiedzi!
Marooned, co rozumiesz pod pojeciem "dostroic"? w jaki sposob to robisz?
strony SUNa przegladalem, lecz teraz sam nie wiem pod jakim haslem/czego szukac... nie wiem co sie w systemie zmienia i co moze powodowac blad...
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-09-10 08:52
0

Chodzi o dostrojenie głowicy do odpowiedniej częstotliwości aby odbiera tylko jeden kanał z wielu, które idą kablem antenowym.

A bardziej po ludzku - to jak wybranie kanału w telewizorze - jak nie wybierzesz to widziałbyś szum [telewizor sam wybiera jakis kanal przy włączaniu - za karte TV Ty musisz zrobic to sam].


Pozostało 580 znaków

2006-09-17 17:54
0

??
chyba sie nie zrozumielismy....
ja pobieram sygnal z wejscia Composite1, w zadnym innym programie nie musze nic "dostrajac"
nie tedy droga :(
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-09-18 19:56
0

OK, nie doczytałem jakoś... ale nie zmienia to faktu, że w takim razie powinieneś programowo przestawić kartę na odbiór z tego wejścia. To jak w TV naciśnięcie przycisku "Input1" [czy tam inna nazwa, zależnie od producenta].

Po prostu po starcie kompa karta TV jest w jakimś niezdefiniowanym stanie. Należy ją odpowiednio ustawić zanim zaczniesz z niej korzystać.

Niestety, jak to zrobić za pomocą JMF Ci nie powiem.. ale jak pisałem, było to banalne używając przykładowych kodów ze strony sun.com.

[edited]
http://java.sun.com/products/[...]2.1.1/samples/samplecode.html
mam nadzieję, że to znasz na pamięć :]


Pozostało 580 znaków

2006-09-22 15:40
0

hehe, no wlasnie najlepsze jest to, ze przy starcie ustawiam setinput na Composite1, ale player zaczyna pobierac strumien dopiero jak wlacze tvtime!
jak juz mam obraz - to moge sobie dowolnie przestawiac z Composite na TV, ale niestety nie moge za kazdym razem najpierw odpalac innego programu :(
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-09-28 14:39
0

cholera! to samo z S-Video! czarny ekran!
zauwazylem natomiast, ze JMF tak samo jak tvtime korzysta z warstwy xv! moze w tym jest klucz do rozwiazania problemu?!
pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 19:31
0

Ok, sprawdzalem zarowno pod Windowsem, jak i Linuxem - JMStudio rowniez wyswietla czarny ekran zarowno na Composite1 jak i S-Vide, co ciekawe grzebiac cos w ustawieniach jmfregistry udalo mi sie uzyskac taki efekt, ze JMStudio pobieralo pierwsza klatke a potem wyswietlalo ja w sekundowych odstepach pomiedzy czarnym ekranem(caly czas 1 klatke) jakby sie zacielo....
any ideas?!

Pozostało 580 znaków

2006-10-17 20:13
0

Chyba zostałeś sam z problemem :-/
Sorry Winnetou


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0