Instalacja J/Connector

Odpowiedz Nowy wątek
2006-03-24 00:42
prawie_zrezygnowany
0

Witam!
Mam podobne pytanie, dotyczące sterownika mysql.
Mam konto na serwerze ovh.org, baze danych i tablicę w niej.
Chcę napisać applet, który będzie się z tą bazą komunikował.
Jako że komunikacja z bazą możliwa jest tylko z serwera, applet też ma być uruchamiany z serwera.
I teraz pytanie, jak to zrobić, bo nie mogę się w tym wszystkim połapać, google mi się już przegrzały i czytałem naprawdę mnóstwo tego.
Czy sterownik mysql-connector-java-3.1.12-bin.jar ma być na komputerze u mnie, czy na serwerze?
Jesli u mnie, to w którym folderze, bo mam ich konkretnie 5 (java nie sprzata po sobie) :/

jre1.5.0_02
j2sdk1.4.2_11
j2re1.4.2_11
jdk1.5.0
jre1.5.0

aktualnie aktywne jest jre1.5.0_02.
Nie mogę też zrozumieć czym się różni jdk od sdk... [sciana]
Proszę, pomóżcie [soczek]

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:00
pikseloza
0

JDK == SDK

musisz zrobic tak:

  1. aplikacje upakowac do jara np. APP.jar
  2. w jakims katalogu na serwerze musi tez byc ten connector
  3. w APP.jar masz plik MANIFEST.MF ktory powinein zawierac wpis:
    Class-Path: tutaj sciezka (wzgleda starczy) do tego connector.jara
    ta sciezka musi sie konczyc plikiem jar i koniecznie z rozszerzeniem
    (zakladam ze potrafisz tworzyc jary i manifesty, jesli nie to szukaj na forum bo juz bylo)

w ten sposob applet bedzie sobie scoagal potrzebne klasy, w tym przypadku connectora
zgodnie z zasada ze aplety moga sie laczyc z serwerem z ktorego pochodza powinno zadzialac, ale nie daje glowy bo jest pozno i jestem glodny

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:11
spróbuję :)
0

dzieki, zaraz sprawdze :d

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:33
pikseloza
0

I napisz czy dziala bo sam jeztem ciekawy. Pozdro

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:41
już prawie :]
0

manifest utworzyłem
jar też

wrzuciłem pliki na serwer
tylko problem jest taki
że przeglądarka zapamiętała sobie pierwszą wersję wysłanego pliku jar
i jak go podmieniam, to ciągle wyświetlany jest stary applet i nie mogę wprowadzić żadnych zmian (tzn. nie mogę ich zobaczyć) [sciana]

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:52
pikseloza
0

No to wcisnij na chama F5 kilka(nascie) razy. W koncu sciagnie nowego jara.

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:53
nie działa :(
0

nie działa :(
http://betonek.ovh.org/java/base.html

manifest.mf:

Manifest-Version: 1.0
Created-By: 1.4.2_02 (Sun Microsystems Inc.)
Main-Class: BaseTest
Class-Path: mysql-connector-java-3.1.12-bin.jar

BaseTest.java:

import java.awt.*;
import java.applet.*;
import java.sql.*;

public class BaseTest extends Applet {
    String mess;
    String data="jdbc:mysql://mysql.60free.ovh.org/betonek";
    String user="betonek";
    String pssd="hasełko :)";

    public void init()
    {
        setLayout(null);
        setSize(400,400);
        setBackground(Color.gray);
        setForeground(Color.yellow);
        try {Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance(); }
        catch(Exception e){mess=""+e.getMessage();} 
        try
        {
            Connection polaczenie=DriverManager.getConnection(data,user,pssd);
            mess="nawiazal polaczenie";
        }
        catch(SQLException e){mess=""+e.getMessage();}
    }

    public void paint(Graphics g)
    {
        g.drawString("Connecting to base....",10,60);
        g.drawString(mess, 10, 80); 
    }
}

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 01:56
wow :)
0

oooo, coś nowego już :)

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 02:10
pikseloza
0

Nie siedze przy kompie z java wiec nie moge sam zobacyc co jest zle. Jaki sblad / wyjatek jest zwracany?
Manifest musi sie konczyc linia z samym enterem, ale nei wiem czy to bedzie wina tego.

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 02:13
jest nadzieja
0

manifest w realu ma tego entera :)

podejrzewam, że coś z tą bazą źle się łączę
adres serwera bazy danych: mysql.60free.ovh.org
user: betonek
nazwa bazy: betonek
nie wiem, czy dobrze to wszystko podaję :(

na forum ovh nikt nie pisze nic na temat javy itp.

Pozostało 580 znaków

2006-03-24 02:29
jeszcze ja
0

komunikat jak w linku: http://betonek.ovh.org/java/base.html

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0