Kotlin w 2024 roku

1

Jak wygląda sytuacja Kotlina na rynku jeśli chodzi o typowy backend? Widać pomału przechodzenie na niego/tworzenie nowych projektów/serwisów czy w dobie Javy 17/21 nie ma już takiego sensu jak kiedyś?

1

alledrogo uzywa. Jeszcze dwie inne rekrutacje mialem Java + Kotlin. Raczej to byly sytuacje spring boot + Kotlin + KoTest
Nie widzialem ofert na stacku czysto Kotlinowym :(

0

Cos tam jest, da się złapać, ale full kotlinowych firm jest mało

4

Java 21 jest nadal daleko w tyle za kotlinem i nigdy prawdopodobnie nie będzie inaczej.
Po problem nie jest w tym ile ficzerów javie brakuje do kotlina (brakuje nadal dużo), a w tym ile szkodliwych/słabych konstrukcji w javie istnieje w porównaniu z kotlinem.
Raczej ich nie usuną.

1

czy w dobie Javy 17/21 nie ma już takiego sensu jak kiedyś?

Java 21 nic w tym kontekscie nie zmienia, ale javovcom moze sie wydawac inaczej

1

Kotlin ma się w miarę dobrze, szczególnie póki android żyje.
Java jest wybrakowana i wątpię żeby kiedykolwiek dogoniła kotlina, ale niestety pracy dużo w backendzie nie ma.

2

Hejka. Tak jak kolega wyżej pisał, allegro do 80 percento nowych projektów wykorzystuje Kotlina zamiast Javy. Inne firmy są trochę zacofane. Ja osobiście pracuje w Kotlinie na backendzie, ale jestem w mniejszosci. Wydaje mi się, że zmiana jeszcze potrwa dlugo. Czy taki super Kotlin w porównaniu do Javy jest to nie wiem, na pewno ładniejszy.

0

Po przegranym procesie o api Java z Oracle Google postanowił ogłosić Kotlin'a oficjalnym językiem na Android.

Jeśli chodzi o backend nikt normalny nie użyje Kotlina, tyle w temacie. Dodatkowo język tworzony przez JetBrains firmę z siedzibą w Czechach ale założoną przez Rosjan.
Było już zamieszanie z Kaspersky https://www.reuters.com/technology/exclusive-us-warned-firms-about-russias-kaspersky-software-day-after-invasion-2022-03-31/ więc może być niedługo to samo z JetBrains (oficjalnie wynieśli się już z rosji, ale biuro w Petersburgu było - https://news.ycombinator.com/item?id=30453689).

Java jest nadal standardem i raczej nim pozostanie.

Java 21 wprowadza oficjalnie virtual threads co uczyni coroutinces z K przestarzałymi. Wyraźnie widać że rozwój JVM będzie "zgrany" z rozwojem Javy, a wszystkie innej JVMowe języki: Scala, Clojure, Kotlin są traktowane po macoszemu (czytaj dostosujcie się, nikt dla was nie będzie specjalnych ułatwień wprowadzał).

Kotlin to nie pierwszy pretendent który chciał zmieść Javę, była przedtem Scala która obecnie dogorywa. Kotlinowi nie wróżę lepszej przyszłości. Po prostu Java ma obecnie zbyt dużą "masę" bardzo ciężko wybić się z czymś nowy gdy jedynym twoim argumentem są cukierki składniowe. Popatrz na język Go to 10 kroków wstecz w stosunku do Java a jednak chwyciło i się rozwija, bo główna idea która stoi za tym językiem to "proste jak kamień": język dla internów i zmęczonych dewów, gdzie nie trzeba myśleć jak to się przełoży na bytecode. BTC napisane w czystym C++ w ~2010, z jakiegoś powodu wybrano stare i sprawdzone, mogli przecież napisać w Ruby co nie?

Jeżeli "lepsza" Java sie kiedykolwiek pojawi to będzie to język stworzony przez Oracle (a więc lepiej żeby się nie pojawił). Tyle w temacie.

Java, C++, JS, Python - tych gości nie ruszy nic przez najbliższą dekadę.

3
0xmarcin napisał(a):

Jeśli chodzi o backend nikt normalny nie użyje Kotlina, tyle w temacie.

Google ogłosil w 2022 kotlin również jednym z preferowanych jezyków na backend i używa (zespoły mają wybór czego używają).
Banki typu (np. UBS) używają kotlina na backendzie od kilku lat (jak również javy cały czas).
Pivotal/Spring już ileś wersji temu ogłosił, że kotlin jest traktowany na równi z javą (przy tworzeniu API/dokumentacji itd.)

Sam wdrożyłem kilka serwisów na kotlinie w kilku firmach (przy czym zwykle wolałem scale, ale kotlin był tym co woleli inni programiści).

Nikt nie oczekuje obecnie, że kotlin wyprze javę. Ale jest od dawna po prostu stabilną alternatywą na backendzie, która ma masę krytyczną spokojnie wystarczającą, żeby się dalej toczyć.

0
jarekr000000 napisał(a):
0xmarcin napisał(a):

Jeśli chodzi o backend nikt normalny nie użyje Kotlina, tyle w temacie.

Google ogłosil w 2022 kotlin również jednym z preferowanych jezyków na backend i używa (zespoły mają wybór czego używają).
Banki typu (np. UBS) używają kotlina na backendzie od kilku lat (jak również javy cały czas).
Pivotal/Spring już ileś wersji temu ogłosił, że kotlin jest traktowany na równi z javą (przy tworzeniu API/dokumentacji itd.)

Sam wdrożyłem kilka serwisów na kotlinie w kilku firmach (przy czym zwykle wolałem scale, ale kotlin był tym co woleli inni programiści).

Nikt nie oczekuje obecnie, że kotlin wyprze javę. Ale jest od dawna po prostu stabilną alternatywą na backendzie, która ma masę krytyczną spokojnie wystarczającą, żeby się dalej toczyć.

Jakich bibliotek/frameworków zazwyczaj używasz razem z Kotlinem? Chodzi mi głównie o web i db

0

W inpoście jadą na najnowszej javie 21 i ani myślą o kotlinie
W poprzedniej pracy z amerykańsko-bankowym korpo standard, że java całe korpo
Kotlina rzadko widzę - 1 projekt w poprzednich 5 latach i to nie mój team

1
Nofenak napisał(a):

Jakich bibliotek/frameworków zazwyczaj używasz razem z Kotlinem? Chodzi mi głównie o web i db

Web: ktor, i spring (springa nie znoszę, ale to był wybów zespołu/architektów).
DB: jdbi

Przy czym to kilka lat temu, obecnie pisze zasadniczo w scali. (powyższe to poprzednia praca)

1
jarekr000000 napisał(a):
Nofenak napisał(a):

Jakich bibliotek/frameworków zazwyczaj używasz razem z Kotlinem? Chodzi mi głównie o web i db

Web: ktor, i spring (springa nie znoszę, ale to był wybów zespołu/architektów).
DB: jdbi

Przy czym to kilka lat temu, obecnie pisze zasadniczo w scali. (powyższe to poprzednia praca)

Trochę się bawiłem tym Ktorem, ale raz, że miałem problemy z serializacją do Jsona typów typu UUID, ZonedDateTime itp i Swaggerem. Co by nie mówić o Springu, to tam naprawdę wiele rzeczy działa out of the box i docenia się to przy próbowaniu alternatyw. No a dwa, że nie widziałem żadnej oferty z tym frameworkiem

1
Nofenak napisał(a):

Co by nie mówić o Springu, to tam naprawdę wiele rzeczy działa out of the box i docenia się to przy próbowaniu alternatyw.

No przecież Jarek napisał, że Springa też używa w Kotlinie :P Ja też piszę w Kotlinie i mam normalnie Spring Boota (nie Ktora).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1