Frontend do spring boot dla początkującego

0

Hej, tworze projekt w spring boot i potrzebuje porady z frontem. Jestem totalnie zielony w tym a chce mieć po prostu jakiś front w jednym projekcie.
Potrzebuje jakiś najłatwiejszy sposób żeby to zrobić, próbuję w angular ale totalnie nie wychodzi. Darować sobie ten front i zostać przy backendzie po prostu?

4

Zrób stronę w HTML na początku bez frameworka żadnego, będzie najprościej.

0

Może htmx?

0

Nie wiem czy pomoże ale jakiś opis jest:
https://www.baeldung.com/spring-boot-angular-web

Nie używałem angulara ale react. Do budowania frontu z applikacją spring używałem maven frontend plugin. Musiałem zrobić trick na backendzie, że jak url nie był backendowy/rest api to redirectowałem na index.html żeby react obsłużył. Coś w stylu:

@Controller
public class HomeController {

    @RequestMapping(value = "/")
    public String index() {
        return "index";
    }

}

1

Jest taki framework jak Vaadin.
Kod piszesz w javie więc powinieneś ogarnąć. Proste rzeczy prosto zrobić, do trudniejszych to już lepiej się uczyć js i jakiegoś reacta.

0
RequiredNickname napisał(a):

Jest taki framework jak Vaadin.
Kod piszesz w javie więc powinieneś ogarnąć. Proste rzeczy prosto zrobić, do trudniejszych to już lepiej się uczyć js i jakiegoś reacta.

W ogole to jak wyglada sytuacja vaadina ? Zyje on? Poczatkowo byl oparty na GWT ale GWT chyba umarlo?

1

Chyba żyje bo nowe wersje wychodza. Osobiście jak nie lubię frontu i nie chce się go uczyć tak gdybym miał zrobić proste GUI do własnego pet projektu na wena to bym brał to lub fluttera.

0

fluttera do projektu webowego? Ale to wtedy trzeba w darcie rzezbic, prawda?

Dopytuje sie bo sam chce cos napisac w springboocie w ramach pokuty I tez sie zastanawiam co na frondend

1

Podobno się da.
Jak bym rzeźbił pet projekt to pewnie z mobilka (mobile first) więc i tak był robił we fluterze/darcie więc wtedy czy front zrobię w vaadinie czy fluterze to już mi bez roznicy.

Flutter chyba nawet wtedy na + bo vaadina musiałbym sobie mocno przypomniec.

2

Próbuję w react na ten moment. Niby coś jest ale jak klikam login lub register to nic sie nie dzieje mimo, że w postamnie wszystko działa. Pewnie chat gpt źle coś napisał xD

3

Spytanie chatgpt o wyplucie jakiegoś thymeleafa chyba najszybsze i najprostsze

2

@LukaszCh233 nie korzystaj z chatGPT do tego xD

jak Spring, to najłatwiej Thymeleaf, Freemarker (albo dla masochistów JSP) :)
React czy Angular to jak ogarniasz podstawowego RESTa :)

0

Mój projekt to taki quiz więc fajnie by było jak by można było go rozwiązać zaznaczając odpowiedzi dlatego chcę mieć ten front. Jak by było typowe CRUD to bym się nie bawił w to bo takie projekty już mam. Thymeleaf chyba tu słabo pasuje?

0
LukaszCh233 napisał(a):

Mój projekt to taki quiz więc fajnie by było jak by można było go rozwiązać zaznaczając odpowiedzi dlatego chcę mieć ten front. Jak by było typowe CRUD to bym się nie bawił w to bo takie projekty już mam. Thymeleaf chyba tu słabo pasuje?

Prostym JSem możesz to ogarnąć.

1

Ja na studiach miałem ten sam problem, użyłem thymeleafa https://www.baeldung.com/thymeleaf-in-spring-mvc
Użyj że spring boot, będziesz mógł pominąć tą trudna konfigurację z początku artykułu.

0

Użyłem do tego projektu Basic auth i nie wiem czy to dobry wybór? Bo w postmanie nie potrzebuje endpointu logowania przy tym a co w przypadku frontendu?

0

Spring sam dostarcza endpoint logowania ale można też nadpisać domyślną konfiguracje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1