Spring boot czy Spring

0

Witam wszystkich

Niedługo zacznę pisać pracę inżynierską i nie wiem czy w nowym projekcie użyć Spring'a czy Spring Boot'a. Pracowałem trochę w Spring'u używając go w małych projektach i całkiem dobrze mi się pracowało, ale przeszukując internet doczytałem, że fajnie zaprojektować/napisać aplikacje składającą się z nieużywanych wcześniej technologii (chcę zrobić REST'owe api). Wiem, że Spring Boot pozwala na szybkie napisanie aplikacji webowej, bo większość konfiguracji jest ukrywana i użytkownik nie musi spędzać przy tym czasu, ale na pewno warto by było wiedzieć co się dzieje pod spodem i mieć większą kontrolę nad programem.

0

No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :P jak zaczniesz wcześnie, to zrób w normalnym Springu. Jak będziesz imprezować za mocno i się obudzisz dość późno, to dla swojego spokoju użyj wtedy SpringBoota ;)

0

Jak umiesz Springa to używaj SpringBoota. Jest po prostu lepszy i wygodniejszy.
Restowe api - fajnie aa w czym frontend?

0
JustLive napisał(a):

Wiem, że Spring Boot pozwala na szybkie napisanie aplikacji webowej, bo większość konfiguracji jest ukrywana i użytkownik nie musi spędzać przy tym czasu, ale na pewno warto by było wiedzieć co się dzieje pod spodem i mieć większą kontrolę nad programem.

Słuszne podejście, na pewno warto wiedzieć co się dzieje pod spodem. Nie powinno się zaczynać od ułatwiaczy, bez wiedzy co mają ułatwić. Im bardziej się uzależnisz od wysokiego poziomu Java EE < Spring < Spring Boot, tym trudniej będzie zastosować rozwiązanie dopasowane do Twojego konkretnego wymagania (którego np. SpringBoot nie ogarnia).

0
karolinaa napisał(a):

Restowe api - fajnie aa w czym frontend?

Zastanawiam się nad Angularem2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1