Java IntelliJ IDEA Community Edition - jak wyłączyć niektóre ostrzeżenia edytora kodu?

0

Dzień dobry.

Mam pytanie odnośnie ostrzeżeń w "IntelliJ IDEA Community Edition 2022.3.2" bo znalazłem opcję, wyłączenia wszystkich ale to w opcjach.

Czy jest sposób na wyłączenie wybiórcze? np.

  1. nieużywana funkcja i daje ostrzeżenie..

  2. Tak się złożyło że np. pętla licząca od tyłu do zera z warunkiem wyjścia, która działa pięknie a wszystkie warunki wyskakują z niej przy pomocy return.. ale generuje żółte ostrzeżenie. Czy da się takie konkretne przypadki wyłączyć? Czy raczej trzeba by się skupić na ich dopracowaniu?

// przykład dla uproszczenia
int index = 10;    // liczba wejściowa
do {
  i--;
  if (index>-1) {
    return;
    }
} 
while (index>-1);     // i to mi np generuje ostrzeżenie

Znalazłem sposób aby fragment dowolnego kodu wzięty w komentarz /(gwiazdka) (gwiazdka)/ który generuje szare ostrzeżenie ..
dopisuję /(gwiazdka) memento i jest ok.
Są jeszcze jakieś?

Z góry dzięki za podpowiedź.

2

Zamiast próbować wyłączać ostrzeżenia (które przecież nie mają na nic wpływu) to zobacz co jest nie tak i popraw kod.

0

Przestań bredzić, kto by kod poprawiał. Potem pracy nie ma XD

0

Ale co Ty tutaj właściwie chcesz zrobić?
W linii numer 4 to chyba miałeś na myśli index--

A tak poza tym to po co ten

if (index>-1)

skoro to zawsze jest spełnione?

Bardzo dobrze, że Ci wyplywa szare warningi bo piszesz kod w bardzo dziwny sposób.

0

Nie mówię że wszystko robię dobrze, to jest akurat taki uproszczony przykład. Chciałem się ogólnie dowiedzieć na co warto zwrócić uwagę a co się da zignorować i ukryć.

W ten konkretny przykład.. już wpadłem na to żeby wstawić tam ** while (true)** a że u mnie w kodzie jest kilka warunków wyskakujących z funkcji i kod sprawnie działa na wszystkie sposoby no to już inna sprawa. Zminimalizowany do minimum.

1
Integers napisał(a):

Dzień dobry.

Mam pytanie odnośnie ostrzeżeń w "IntelliJ IDEA Community Edition 2022.3.2" bo znalazłem opcję, wyłączenia wszystkich ale to w opcjach.

Czy jest sposób na wyłączenie wybiórcze? np.

  1. nieużywana funkcja i daje ostrzeżenie..

  2. Tak się złożyło że np. pętla licząca od tyłu do zera z warunkiem wyjścia, która działa pięknie a wszystkie warunki wyskakują z niej przy pomocy return.. ale generuje żółte ostrzeżenie. Czy da się takie konkretne przypadki wyłączyć? Czy raczej trzeba by się skupić na ich dopracowaniu?

// przykład dla uproszczenia
int index = 10;    // liczba wejściowa
do {
  i--;
  if (index>-1) {
    return;
    }
} 
while (index>-1);     // i to mi np generuje ostrzeżenie

Znalazłem sposób aby fragment dowolnego kodu wzięty w komentarz /(gwiazdka) (gwiazdka)/ który generuje szare ostrzeżenie ..
dopisuję /(gwiazdka) memento i jest ok.
Są jeszcze jakieś?

Mówisz o tym ostrzeżeniu?

screenshot-20230331224618.png

Bo jeśli tak, to IDE w 100% ma racje, i ten kod nie ma sensu.

Integers napisał(a):

Mam pytanie odnośnie ostrzeżeń w "IntelliJ IDEA Community Edition 2022.3.2" bo znalazłem opcję, wyłączenia wszystkich ale to w opcjach.

Czy jest sposób na wyłączenie wybiórcze? np.

  1. nieużywana funkcja i daje ostrzeżenie..

  2. Tak się złożyło że np. pętla licząca od tyłu do zera z warunkiem wyjścia, która działa pięknie a wszystkie warunki wyskakują z niej przy pomocy return.. ale generuje żółte ostrzeżenie. Czy da się takie konkretne przypadki wyłączyć? Czy raczej trzeba by się skupić na ich dopracowaniu?

Jest opcja żeby wyłączyć różne inspekcje osobno, ale nie powinieneś tego robić. Wyłączanie tych opcji ma tylko sens w bardzo dziwnych przypadkach, i to wymaga bardzo dobrej zdolności do rozumienia tego - po pierwsze co Twój kod robi, i co ta zasada próbuje zrobić - żeby wykminić czy ta zasada ma sens czy nie - i czy ją wyłączyć czy nie.

Ja Ci radzę - nie wyłączaj inspekcji i postaraj się poprawić swój kod.

1

Od zawsze początkujący "znajdywali błędy" w kompilatorach, ale teraz już w IDE, wiadomo, idziemy z nowoczesnością

0

Przykład jest uproszczeniem i ok zgodzę się po przewertowaniu kodu, że w 99% ma słuszność. Nie po to ludzie ułatwiali sobie życie żeby na nowo koło wynajdywać :)
Ale te funkcje których nie używam .. są na to polecenia? czy trzeba się przyzwyczaić i nie robić burzy w szklance wody?

0

Czegoś nie rozumiem... Co znaczy, że nie używasz tych funkcji?
Jeśli metoda jest przez IDE podświetlona z sugestiami jak wyżej to należy ją poprawić a nie wyłączać ostrzeżenia w IDE.
Jeśli metoda jest przez IDE podświetlona z sugestiami jak wyżej a nie chce Ci się jej poprawiać bo jej nie używasz to ją usuń. Po to jest system kontroli wersji by w razie potrzeby wrócić do tego kodu.

Nie komplikuj życia sobie ani innym którzy będą musieli w przyszłości utrzymywać kod w którym zostawiłeś bałagan a jeśli to jakiś Twój prywatny pet projekt to nie próbuj na siłę wyuczyć się złych praktyk.

0

ok dzięki.

1

Tak, żeby było coś w temacie, to ustawiasz się na ostrzeżeniu, alt+enter, suppress... Można wyłączyć w konkretnym miejscu, w całym pliku, lub całym projekcie. Czasami (rzadko) zdarza się, że IDE pa problem ze zrozumieniem kodu i wyświetli ci, że jakaś funkcja jest nieużywana, a ty wiesz, że jakaś adnotacyjno-refleksyjna magia jej potrzebuje, ale to są naprawdę rzadkie przypadki. Wyrób sobie nawyk poprawiania kodu do poziomu 0 ostrzeżeń.

0

Dla własnego nawet zdrowia i wygody tak trzeba zrobić.. chociaż w niektórych przypadkach brakuje mi pomysłów na "wyprostowanie" kodu ale człowiek uczy się całe życie. Dzięki

0

@RequiredNickname:

No nie, imho nie trzeba. Ja tam raczej odróżniam co jest na czerwono dlatego, że IDE czegoś nie łapie od tego co jest błędem ale nigdy by mi do głowy nie przyszło spalać energię na walkę z IDE w ten sposób...

No niby nie trzeba, ale w sumie nie wiem co to ma być za "walka z IDE". To rzadko kiedy są jakieś trudne do poprawienia rzeczy. Trzymam się dość mocno "czystego marginesu", żeby nie czytać tych samych ostrzeżeń po kilkanaście razy i żeby nie przeoczyć nowych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1