Podłączenie bazy MySQL do zewnętrznego hosta

1

Cześć, mam wykupiony dzielony serwer wraz z możliwością podłączenia bazy danych u zewnętrznego dostawcy otrzymałem od niego IP 86.111.241.166 wpisałem w pliku aplication.properties w Java tak

spring.datasource.url=jdbc:mysql://86.111.241.166/homeso_curtain

ale otrzymuję błąd
 

Failed to initialize JPA EntityManagerFactory: Unable to create requested service [org.hibernate.engine.jdbc.env.spi.JdbcEnvironment]

nie mogę nic w necie znaleźć, jak sobie z tym poradzić? proszę o pomoc

2

A możesz się do bazy dobić jakimś klientem typu dbeaver?
BTW próbujesz się dobić do db po samym adresie? A co z jakimś użytkownikiem/hasłem?

0

całość w pliku aplication.properties jest taka i na localhoście jak zmienię url to działa, natomiast nie wiem jak i gdzie wpisać IP podane przez dostawce 86.111.241.166

spring.datasource.driver-class-name=com.mysql.cj.jdbc.Driver
spring.datasource.url=jdbc:mysql://86.111.241.166/homeso_curtain
spring.datasource.username=xxx
spring.datasource.password=xxx
spring.datasource.initialize=true
spring.jpa.hibernate.ddl-auto=update
spring.jpa.show-sql=true
spring.datasource.initialization-mode=always
2

Chyba zjadłeś port. Poza tym jak pisali wyżej spróbuj jakimś klientem się połączyć najpierw.

0

Dziękuję za informacje :-) dostawca wskazał na port 3306, ale dalej mam ten sam komunikat i nie mogę się połączyć z bazą

spring.datasource.url=jdbc//86.111.241.166:3306/homeso_curtain

pozostaje mi połączyć się klientem, czy może macie jeszcze inne pomysły co może blokować połączenie?

3

A próbowałeś połączyć się zwykłym standardowym mysql client?
Bo jak nie, to przynajmniej dostaniesz info czemu.
Podejrzewam firewall.

2

@grzechu7 Ty się nie pytaj tylko zrób to co zasugerowały trzy osoby ! Ile trwa otwarcie konsoli i wpisanie magicznego polecenia w czarnym okienku ?

Alternatywny klient może ma zrobioną poprawnie obsługę błędów i tam się pojawi co masz zrobic

Alternatywa to zadzwonić do admina niech sprawdzi logi ale to troche na około

0
Adamek Adam napisał(a):

Alternatywa to zadzwonić do admina niech sprawdzi logi ale to troche na około

To akurat i tak będzie musiał zrobić, po tym jak zobaczy "serwer terminate connection gracefully" (lub coś w tym stylu).
Z tym że nieco inna reakcja admina na poniższą informacje:

  1. Piszę program i mi nie wychodzi połączenie ...
  2. Odpaliłem standardowego mysql klienta, odmawia współpracę z komunikatem "..." próba tego połączenia nastąpiła 05.11.2022 19:51
1

Na początek sprawdź telnetem czy cokolwiek da się zobaczyć na tym ip/porcie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1