String z application.properties w serwisie

0

Cześć
Potrzebuje w serwisie mieć string który muszę pobrać z application.properties. Jaki jest najlepszy sposób na zrobienie tego? wiadomo, że @Value odpada
Jak byście to rozwiązali?

2

Dlaczego value odpada?

Użyj configuration properties i wrzuć obiekt z konfiguracją do serwisu
https://www.baeldung.com/configuration-properties-in-spring-boot

0
welik2 napisał(a):

wiadomo, że @Value odpada> Jak byście to rozwiązali?

Skąd taka opinia?

0

Można użyć jakiejś nie sparingowej biblioteki do czytania konfiguracji. Np https://github.com/lightbend/config

1
KamilAdam napisał(a):

Można użyć jakiejś nie sparingowej biblioteki do czytania konfiguracji. Np https://github.com/lightbend/config

Tak bez żadnej małpki ? Kodem ?

XIX w, dwóch rabinów ogląda budowę linii kolejowej w Leżajsku czy Bobowej. Z zainteresowaniem oglądają wielką ciężką szynę, wiodący produkt XIX technologii ... po kilku chwilach widzimy ich w namiętnej rozmowie
... chór Serafinów by mógł ją podnieść
... Nie, Ale Eliasz by mógł sprawić swoją mocą i by się uniosła ...

Po pewnym czasie kilku robotników podchodzi z długimi chwytakami, podrywa szynę i przenośi.
Obaj rabini zniesmaczeni "eeee ... siłą ?!?!?"

0

Dlaczego @Value odpada? Jeśli przeszkadzają Ci adnotacje w domenie to możesz coś takiego zrobić:


class SomeService {

  SomeService(String props) {
    ...
  }

}

@Configuration
class AppConfiguration {

  @Bean
  SomeService someService(@Value("myProp) String myProp) {
    return new SomeService(myProp);
  }

}

0

Pokombinować ze Spring configuration i wstrzykiwać przez @Value Skąd to będzie wrzucane, to już twój wybór. Zmienne środowiskowe, spring configuration serwer, plik. Możesz nawet mieć to wszystko razem i tylko ustalić kolejność która wartość jest ważniejsza (nadpisuje) którą. Skąd konkretnie to chcesz mieć, to już kwestia tego jak planujesz robić deployment. Dla kontenerów dość wygodne są zmienne środowiskowe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1