Problem z testem integracyjnym

0

Cześć, potrzebuje zrobić test integracyjny, ale wysypuje mi się. Czy mógłby ktoś poratować poradą co robie źle? Z góry dziękuje za każdą poradę. Pozdrawiam ![screenshot-20220612144339.png]
screenshot-20220612151701.png
screenshot-20220612145920.png

0
from="GBP";
to="PLN";
map.put("USD",5.2);

Jeżeli Tania ma 8 lat zaś Wania ma 10 to ile kosztuje 5 kotlet smażonych w śmietance?

0
_13th_Dragon napisał(a):

Przepraszam, mój błąd przy robieniu ss, wrzuciłem ss przed zmianą walut do końca. Już zaktualizowałem ss.

1

Przy kursie USD => 4.2 i kwocie 100 USD, obie wartości:

  • expected: 200
  • actual: 400
    są niepoprawne.

Czy jesteś pewien że gdzieś nie przechodzisz na liczby calkowite?
Daj USD => 5.987
czy actual będzie 500?

0
_13th_Dragon napisał(a):

Przy kursie USD => 4.2 i kwocie 100 USD, obie wartości:

  • expected: 200
  • actual: 400
    są niepoprawne.

Czy jesteś pewien że gdzieś nie przechodzisz na liczby calkowite?
Daj USD => 5.987
czy actual będzie 500?

Niestety nadal to samo. Nie nie, jestem pewien. Generalnie test mi działał, ale zamockowałem MockBeanem dostęp do zewnętrznego api z którego zaciągało aktualne kursy walut i od tego momentu zaczeły mi sie właśnie problemy. Czy według Twojej wiedzy adnotacje są prawidłowe? 1 raz używam MockBeana, ale z tego co się dokształcałem to są prawidłowe

0
_13th_Dragon napisał(a):

Przy kursie USD => 4.2 i kwocie 100 USD, obie wartości:

  • expected: 200
  • actual: 400
    są niepoprawne.

Czy jesteś pewien że gdzieś nie przechodzisz na liczby calkowite?
Daj USD => 5.987
czy actual będzie 500?

Ale tutaj 200 oraz 400 to są status code'y HTTP, a nie zwracane przekonwertowane wartości. 200 - OK, 400 - Bad Request.

1

Rozumiem, jedynie co testujesz to czy zapytanie przeszło, ale nawet nie próbujesz podać jakie zapytanie?

0
_13th_Dragon napisał(a):

Rozumiem, jedynie co testujesz to czy zapytanie przeszło, ale nawet nie próbujesz podać jakie zapytanie?

Generalnie na razie "skróciłem" test do samego statusu. Jak rozwiąże ten problem to dodam assert do sprawdzenia czy zwracany objekt jest prawidłowy.z narzucanymi wartościami przy mockowaniu

2
NowyAleDlugoKodujacy napisał(a):
_13th_Dragon napisał(a):

Rozumiem, jedynie co testujesz to czy zapytanie przeszło, ale nawet nie próbujesz podać jakie zapytanie?

Generalnie na razie "skróciłem" test do samego statusu. Jak rozwiąże ten problem to dodam assert do sprawdzenia czy zwracany objekt jest prawidłowy.z narzucanymi wartościami przy mockowaniu

Powinieneś zrobić drugi test, zamiast dodawać asercje do istniejącego.

0
Riddle napisał(a):
NowyAleDlugoKodujacy napisał(a):
_13th_Dragon napisał(a):

Rozumiem, jedynie co testujesz to czy zapytanie przeszło, ale nawet nie próbujesz podać jakie zapytanie?

Generalnie na razie "skróciłem" test do samego statusu. Jak rozwiąże ten problem to dodam assert do sprawdzenia czy zwracany objekt jest prawidłowy.z narzucanymi wartościami przy mockowaniu

Powinieneś zrobić drugi test, zamiast dodawać asercje do istniejącego.

Rozumiem, dziękuje. No to w tej sytuacji jeśli chce żęby test robił to co przed MockBeanem. Co polecałbyś poprawić? ss testu przed MockBeanem!

0
NowyAleDlugoKodujacy napisał(a):

Generalnie na razie "skróciłem" test do samego statusu. Jak rozwiąże ten problem to dodam assert do sprawdzenia czy zwracany objekt jest prawidłowy.z narzucanymi wartościami przy mockowaniu

Więc nie tam szukasz, wg mnie to błąd z zapytaniem do strony Soap/REST/DesignersAPI

0
_13th_Dragon napisał(a):
NowyAleDlugoKodujacy napisał(a):

Generalnie na razie "skróciłem" test do samego statusu. Jak rozwiąże ten problem to dodam assert do sprawdzenia czy zwracany objekt jest prawidłowy.z narzucanymi wartościami przy mockowaniu

Więc nie tam szukasz, wg mnie to błąd z zapytaniem do strony Soap/REST/DesignersAPI

Generalnie test działał, dodałem tylko MockBean i zamockowałem wartość zwracaną z zewnętrznego api. ss testu sprzed modyfikacją

0

Jedną ze zwracanych wartości jest status z zewnętrznego api.
Źle zamockowałeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1