Problem z zrobieniem testu aplikacji

0

Cześć,mam problem z zrobieniem testu do metody post. W controllerze mam metode post która przyjmuje @RequestBody i po przeliczeniu zwraca double. Mógłby ktoś mi +- wytłumaczyć schemat budowy testu za pomoca Mocka ? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

0

Użyj mockMvc https://www.baeldung.com/integration-testing-in-spring. Chcąc przetestować aplikacje integracyjnie, piszesz test tak jak byś był klientem aplikacji, czyli budujesz zapytanie/request, wysyłasz i oczekujesz jakiegoś jsona lub status.

0
krancki napisał(a):

Użyj mockMvc https://www.baeldung.com/integration-testing-in-spring. Chcąc przetestować aplikacje integracyjnie, piszesz test tak jak byś był klientem aplikacji, czyli budujesz zapytanie/request, wysyłasz i oczekujesz jakiegoś jsona lub status.

Dziekuje bardzo, a jak generalnie potem porównać wartosc która zwrócił z ta która powinna być? Czyli generalnie jeśli metoda ma coś zwracać to robić to na jsonie? Jeszcze raz dziękuje za pomoc

0

1.) Wstrzykujesz beana TestRestTemplate
2.) Przygotowujesz body zapytania
3.) Strzelasz pod interesujący Cię endpoint
4.) Sprawdzasz oczekiwany rezultat czyli albo w Twoim przypadku zwrotka typu Double albo gdy tworzysz jakiś zasób to strzelasz do bazy z zapytaniem o niego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1