zadanie 10.2 z książki Lis M. - Java. Praktyczny kurs. Wydanie IV

0
package cwiczenie_10;

/**
Ćwiczenie 10.2.
Napisz program, który wyświetli na ekranie nieparzyste liczby z zakresu 1 – 20. Wyko-
rzystaj pętlę while i instrukcję continue.
 */
public class _2 {
        public static void main(String[] args) {
         int a = 0; 
         while (a <= 20) {
             if (a % 2 == 0) continue ;
             System.out.println(a);
             a++;
         }
     }
    
}

dlaczego ten program nie chce działać? Niby nie ma żadnego błędu a IDE mieli go i mieli i nie może go uruchomić :(. Jestem początkujący i przerabiam książkę Lis M. - Java. Praktyczny kurs. Wydanie IV i od razu stwierdzam że przydały by się przykładowe rozwiązania zadań. No chyba że gdzieś są tylko ja ich nie potrafię znaleźć? ;)

4

@piter21051991: Podpowiedź, zwróć uwagę na "continue" i wartość "a"

1

mam...
program w kółko wykonywał pętle dla 0 ponieważ a++ było za nisko, dobrze kminie?:P
powinno wyglądać tak:

         int a = 0; 
         while (a < 20) {
             a++;
             if (a % 2 == 0) continue ;
             System.out.println(a);
             
         }

teraz działa jak należy :P 1,5h na to straciłem hehe
dzięki za pomoc

1

@piter21051991: Tak, dobrze, ale zrobiłbym bardziej coś takiego:


int a = 0; 
         while (a < 20) {
             
             if (a % 2 != 0) System.out.println(a);
             a++;      
         }


Bo w twoim przypadku za każdym razem omijasz pierwszą iterację, gdybyś "a" zainicjalizował jedynką, to byłaby ona pominięta w warunku.

0

@Eldorad O.: tylko w zadaniu jest żeby użyć instrukcji continue ;)

0
piter21051991 napisał(a):

@Eldorad O.: tylko w zadaniu jest żeby użyć instrukcji continue ;)

Może offtop, ale w takim razie ten kurs jest niepraktyczny :P Tzn uczy składni Javy, ale składni rzadko używanej. 10 lat piszę CRUDy w Javie i nie przypominam sobie żebym uzył continue. Może czasem mogłem, ale zawsze preferowałem ifa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1