Zmienna non static w Enums

0

Hejka potrzebuję podstawić not static stringa pod wartość enum. Potrzebuję zaciągnąć wartość z propertisów, czyli jakiś getMessage(code). Jak to zgrabnie zrobić? Dzięki!

Może w ten deseń? https://stackoverflow.com/questions/38056803/can-enums-be-non-static

0

Czyli chcesz dynamicznie wygenerować wartość enuma?

W javie się nie da, przynajmniej nie bez hackowania.

Poza tym, po co miałbyś to robić? Nie mógłbyś normalnie stworzyć zwykłej instancji klasy?

0

@TomRiddle: długa historia, głupi task. Mapę zewnętrzną do tych enumów dorobić?

0
  1. Jaki to ma sens? Tzn jak chciałbyś tego niby użyć w kodzie? I czym by się różniło od obiektów jakiejśtam twojej klasy MyMagicThing która ma pole z wartością czytaną z properties? Możesz pokazać kawałek kodu który pokazuje jak tego chcesz uzyc i dlatego to ma być enum?
  2. Da się wygenerować klasę w locie i wrzucic do classloadera, ale na 99% nie chcesz tego robić.
0

W tej chwili enumy wyglądają tak:
np: FIRMA ("xxx", "xxx", "code"), I zamiast tego stringa np. code, ma być zczytana wartość (w zależności od języka), albo polskiego, albo angielskiego propertisa (w zależności od locale) getMessage(code).

0
Kiko88 napisał(a):

W tej chwili enumy wyglądają tak:
np: FIRMA ("xxx", "xxx", "code"), I zamiast tego stringa np. code, ma być zczytana wartość (w zależności od języka), albo polskiego, albo angielskiego propertisa (w zależności od locale) getMessage(code).

No dobra, ale po co to ma być enum? Czemu nie property albo obiekt zwykły.

Bo wiesz, enum w javie ma pewne bardzo konkretne znaczenie.

0

@TomRiddle: To już jest napisany, stary kod. Na to, że to są enums, nie mam wpływu.

0
Kiko88 napisał(a):

@TomRiddle: To już jest napisany, stary kod. Na to, że to są enums, nie mam wpływu.

A możesz pokazać przykład? I dokładnie opisać co tak na prawdę chcesz zrobić?

5

No dobra, teraz rozumiem. Czyli nie chcesz generować dynamicznie enuma, tylko nadać wartość jednemu z pól, to jest różnica jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy.


import java.util.function.Supplier;

enum SomeEnum {
    FIRMA(() -> Enumy.valueFromProperties());

    private final Supplier<String> messageSupplier;

    SomeEnum(Supplier<String> messageSupplier) {
        this.messageSupplier = messageSupplier;
    }

    public String getMessage() {
        return messageSupplier.get();
    }
}

public class Enumy {
    public static String valueFromProperties() {
        // tutaj dowolny kod
        return "";
    }
}

Czyli zamiast stringa w enumie wrzucamy sobie jakiegoś Suppliera który może w runtime podać nam jakąś wartość która przychodzi z innego miejsca, properties, RESTa, cokolwiek.

0

public enum ScenaEnum {
STRUKTURA_ORGANIZACYJNA(PrezenterSO.class, "Struktura organizacyjna", FIRMA, null),
KOMORKA(PrezenterKomorka.class, "komorka", FIRMA, null),
KOMPETENCJE_KOMORKI(PrezenterKompetencjeKomorki.class, "Kompetencje komórki", FIRMA, null),
DEFINICJE_ROL(PrezenterDefinicjeRol.class, "Definicje ról", FIRMA, null),
SLOWNIK_ROL(PrezenterRola.class, "Słownik ról", FIRMA, null),

W tym enumie, to co jest w ptaszkach, ma być teraz stringiem zaciągniętym z pliku propertisów. Czy zamiast "Struktura organizacyjna" ma być np. zmienna stuktura, która w propertisach ma wartość "Struktura organizacyjna" (dla języka PL). Dzięki Chłopaki!

0

@Kiko88: Dzięki, Shalom!

0

Nie da się tak jak chcesz a nawet jakby się dało to by nie było thread safe.

0

@0xmarcin: Dzięki, Marcin.

1
Kiko88 napisał(a):

public enum ScenaEnum {
STRUKTURA_ORGANIZACYJNA(PrezenterSO.class, "Struktura organizacyjna", FIRMA, null),
KOMORKA(PrezenterKomorka.class, "komorka", FIRMA, null),
KOMPETENCJE_KOMORKI(PrezenterKompetencjeKomorki.class, "Kompetencje komórki", FIRMA, null),
DEFINICJE_ROL(PrezenterDefinicjeRol.class, "Definicje ról", FIRMA, null),
SLOWNIK_ROL(PrezenterRola.class, "Słownik ról", FIRMA, null),

W tym enumie, to co jest w ptaszkach, ma być teraz stringiem zaciągniętym z pliku propertisów. Czy zamiast "Struktura organizacyjna" ma być np. zmienna stuktura, która w propertisach ma wartość "Struktura organizacyjna" (dla języka PL). Dzięki Chłopaki!

Boże

0

@Kiko88: Dziwna sprawa.

Możesz edytować tego enuma, potencjalnie wprowadzając backwards incompatbile changes; ale nie możesz zrefaktorować tego tak żeby nie było enuma?

Hmm.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1