[Delphi] zmienna static

0

Jak mozna zadeklarowac zmienna statyczna, tzn aby jej wartosc nie zmianiala sie po wyjsciu z jakiejs procedury ?

0

to chyba tak:
[b]const[/b] Zmienna: Typ = Wartosc_poczatkowa;
potem wartosc zawsze będzie taka sama, jak przed wyjściem z procedury.

--
Vogel [[email protected]]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Troche zle to ujalem, chodzilo mi o taka zmienna ktora inicjowna jest przy pierwszym wejsciu w procedure, a pozniej zachowuje sie jak zmienna globalna. po prostu odpowiednik zmiennej static z c++

0

Troche zle to ujalem, chodzilo mi o taka zmienna ktora inicjowna jest przy pierwszym wejsciu w procedure, a pozniej zachowuje sie jak zmienna globalna. po prostu odpowiednik zmiennej static z c++

Chwila. Zmienna globalna, to taka, która działa w obszarze całego modułu. Prawda?
Jeżeli chcesz ją zainicjować na samym początku to zrób to w OnCreate (ew. w plik dpr).
Możesz też zmiennym globalnym nadać od razu jakąś wartość:
var
Zmienna: Integer = 2;

Jak coś źle mówię, to wytłumacz dokładniej o co chodzi z tym static z C++

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC: #4programmers, warszawa.ircnet.pl (POLNet)

0

no majac np taka procke(dawno w c nie pisalem wiec moge sie mylic):

proc()
{
static int I(0);
I+=1;
}

no i teraz zmienna zostanie zainicjowana tylko w pierwszym wywolaniu proc() wiec wartosc zmiennej I bedzie w kolejnych wywolaniach wynosila
1,2,3,4,5..., a jesli bylaby to normalna zmienna to 1,1,1,1,1...
moze cos zle napisalem, ale chce wiedziec tylko jak zadeklarowac taka zmienna w delphi. (z ta zmienna globalna to zle napisalem [wstyd] )

0

To tak, jak napisałem wyżej (przynajmniej w TP, nie wiem, jak w Delphi).

--
Vogel [[email protected]]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

To tak, jak napisałem wyżej (przynajmniej w TP, nie wiem, jak w Delphi).

--
Vogel [[email protected]]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

W TP przez const się definowało. W Delphi jest chyba trochę bardziej intuicyjnie (w końcu to zmienna).
Jest tylko takie ograniczenie. To ogranicza się tylko do zmiennych globalnlych.

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC: #4programmers, warszawa.ircnet.pl (POLNet)

0

Jest tylko takie ograniczenie. To ogranicza się tylko do zmiennych globalnlych.

Nie. W procedurach też działa. Byle z const i podaniem typu.

--
Vogel [[email protected]]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1