Automatyczne odświeżanie strony/ładowanie danych z repo

0

witam,
uczę się springboota z thymeleafem. na razie bez rest'a.
mam pyt odnośnie możliwości odświeżania automatycznego zawartosci bazy danych z repozytorium. coś na wzór tabeli z wartościami walut lub sportowym komentarzem meczu minuta po minucie.
(odświeżanie strony za pomocą: <meta http-equiv="refresh" content="5 ;url=strona.htm ;target=main"> nie sprawdza się, bo wyświetla mi stronę dopiero gdy metoda wskazana w kontrolerze zakończy się)
z tego co szukałem w necie to rozwiązania są w js'ie. niestety, jeszxcze w tym nie siedzę.
jeśli macie pomocne uwagi to poproszę. jeśli rozwiązania w js, to porszę o wskazanie, w którym miejscu/section w templatce umieścic skrypt/ w którym miejscu ew. coś w kontrolerze lub serwisie.

dzięki

0
k1313 napisał(a):

mam pyt odnośnie możliwości odświeżania automatycznego zawartosci bazy danych z repozytorium. coś na wzór tabeli z wartościami walut lub sportowym komentarzem meczu minuta po minucie.

Co dokladnie chcesz zrobic? Odswiezac dane wyswietlane na stronie? Zaciagac dane z innego serwisu? Wiecej szczegolow.

0

@Charles_Ray: mam metodę, która automatycznie generuje i uaktualnia listę komentarzy. chciałbym, żeby na stronie pojawiał się za każdym razem nowy komentarz, kiedy zostanie on wygenerowany.
problem mam taki, że stosując <meta http-equiv="refresh" content="5 ;url=strona.htm ;target=main"> strona czeka z wyświetleniem, aż cała lista będzie gotowa i dopiero wtedy odświeża.

2

Hmm no musisz sobie cyklicznie pobierac te dane z serwera (HTTP polling) albo serwer musi je dostarczac (SSE, websockets itp) - nie ma innego wyjscia. Niestety nie jest to takie proste jak doklejenie kawalka skryptu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1