SLF4j opis narzedzia, spring boot

0

Czesc, ucze sie programowac w springu, prosilbym o opis jak dziala slf4j, czytalem ze w springu jest on dostarczany w zaleznosci "spring-boot-starter-web ". Moje pytania:
1)Ale jak rozumiem slf4j to jest tylko narzedzie ktore potrzebuje innego narzedzia do loggowania?(czytalem cos ze w spring boocie uzywa Logback).
2)Czy jesli jest to tylko narzedzie konwertujace zapytania do innego loggera to czy mozna korzystac z bazowych metod tego innego loggera?
3) Tu akurat nie jest pytanie, ale prosba o wrzucenie jakiegos dobrego tuturiala jak uzywac loggerow w springu

2
  1. Tak. SLF4J to fasada
  2. ? Przecież SLF4J ma w swym API to co trzeba
  3. Tu Spring nic nie ma do rzeczy. Wybierasz co cię interesuje i jaki poziom logowania i tyle.
1
  1. Trik polega na tym ze w ogóle cię to nie interesuje
  2. Na przykład niby jakich? Loger jest prosty jak budowa cepa, logujesz wiadomość + ewentualnie wyjątek na odpowiednim poziomie i tyle. Jakie co sekretne API ci potrzebne? :D
  3. Tutorial xD To jakbyś prosił o tutorial do pętli for. Anyway łap https://github.com/Pharisaeus/almost-s3 poszukaj sobie gdzie w różnych miejscach pojawia się loger ;]
0

Czyli jesli chodzi o slf4j to bez roznicy co ma pod spodem? czy ma pod spodem log4js czy logback?

2

No tak, to jest celem Slf4j

2
Shalom napisał(a):
  1. Tutorial xD To jakbyś prosił o tutorial do pętli for.

A ten jak zwykle wyśmiewa :P a konfigurację appenderów loggerów piszesz z pamięci? Przecież ważnym elementem nauki loggerów jest np wymaganie żeby nie tworzył na nowo każdego loga tylko dopisywał do bieżącego, albo rotował według daty, itp itd

1
Pinek napisał(a):
Shalom napisał(a):
  1. Tutorial xD To jakbyś prosił o tutorial do pętli for.

A ten jak zwykle wyśmiewa :P a konfigurację appenderów loggerów piszesz z pamięci? Przecież ważnym elementem nauki loggerów jest np wymaganie żeby nie tworzył na nowo każdego loga tylko dopisywał do bieżącego, albo rotował według daty, itp itd

A ty piszesz konfigurację w początkującym projekcie?

2

Dobre pytanie.

Jak chcesz mieć uniwersalny kod działający z różnymi libkami do logowania to używasz SLF4J:
https://www.baeldung.com/slf4j-with-log4j2-logback

Jeśli nie, możesz użyć dedykowanego interfejsu, np. dla log4j:
https://www.baeldung.com/java-logging-intro

lub java.util.logging:
https://www.vogella.com/tutorials/Logging/article.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1