Maven - błąd "Aspect or class declaration expected"

0

Witam,
mam problem z konfiguracją Mavena w jakimkolwiek projekcie, Nawet po stworzeniu najprostszego - testowego dostaję błąd w linijce 9
"Aspect or class declaration expected" . W każdym innym projekcie ten sam błąd wyrzuca przy <version></version>. Co jest tego powodem i jak to naprawić?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0"
         xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
         xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
    <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
    <groupId>org.example</groupId>
    <artifactId>untitled6</artifactId>
    <version>1.0-SNAPSHOT</version>
 
 
</project>
0
Amakesh napisał(a):

Witam,

mam problem z konfiguracją Mavena w jakimkolwiek projekcie, Nawet po stworzeniu najprostszego - testowego dostaję błąd w linijce 9
"Aspect or class declaration expected" . W każdym innym projekcie ten sam błąd wyrzuca przy <version></version>. Co jest tego powodem i jak to naprawić?

Myśl blondynki, pazurki masz prawidłowe? Jak się kopiuje z netu, lubią wchodzić apostrofy drukarskie.

Ale bardziej bym stawiał, że masz problem strukturalny - jakiego IDE używasz i jak ustawiasz "naturę" projektu (na mavenową, tak to określa np Eclipse, gdzie maven nie jest obowiązkowy). To bardzo wygląda, jakby było przetwarzane (kompilowane) nie jako XML, a język.

Wiem, ze to głupie pytanie, ale plik NA PEWNO nazywa się pom.xml ?

0

Repo na githubie gdzie ten problem "występuje". Poza tym co mówi maven jak wykonasz w roocie mvn compile?

0

Najlepiej skorzystać z generatora:

mvn archetype:generate -DgroupId=com.mycompany.app -DartifactId=my-app -DarchetypeArtifactId=maven-archetype-quickstart -DarchetypeVersion=1.4 -DinteractiveMode=false

Wygeneruje nowy szablon aplikacji w katalogu my-app (src, test i przykładowe klasy). Dostosuj zmienne wg. uznania.

W gradle to naprawdę fajnie ogarneli gradle init i wizard tekstowy prowadzi ciebie przez cały setup projektu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1