[Eclipse] Jak uruchomic program/test w javie (selenium)?

0

Witam wszystkich

Co trzeba zrobic, zeby uruchomic jakis program w javie. Wydaje mi sie, ze eclipse jest dobrze skonfigurowany, ale jak otwieram prosty test, to skladnia sie nawet nie podswietla. Poza tym, nie widze zadnych opcji zwiazanych z kompilacja i uruchomieniem programow.

Samo selenium znam, ale nie w javie, a ostatni kontakt z java mialem z 15 lat temu, wiec nie jestem w temacie. Z eclipse tez nie jestem za bardzo zaznajomiony, ale do tego co do tej pory potrzebowalem, to dzialalo.

Bylbym wdzieczny za sugestie, co trzeba zrobic w eclipse, zeby zadzialalo. Jakbyscie podrzucili jakis krotki kod ktory na pewno dziala, to bylbym wdzieczny. Cokolwwiek, nawet samo otwarcie jakiejs strony wystarczy.

1
Paweleczek napisał(a):

Wydaje mi sie, ze eclipse jest dobrze skonfigurowany, ale jak otwieram prosty test, to skladnia sie nawet nie podswietla. Poza tym, nie widze zadnych opcji zwiazanych z kompilacja i uruchomieniem programow.

A co dokładnie konfigurowałeś? Pokaż screen swojego ekranu.

Pobrałeś jave JDK? Jeśli chcesz 8 to z oficjalnej strony, jak 9/11 to OpenJDK.
Powiedziałeś Eclipsowi gdzie znajduje się Twój folder javy?
Dodałeś do systemu zmienną JAVA_HOME?

5

Uprzedzę fakty bo coś czuje że ta odpowiedź tutaj padnie: użyj IntelliJa.

0

Nie, nie używaj nawet IntelliJ-a. Znaczy się używaj, jak najbardziej (i łatwiej znajdziesz pomoc), ale najpierw spróbuj czegoś niżej, w samym Gradle: https://github.com/selenide-examples/google - i zobacz, czy w ogóle ci ta Java działa.

1
  1. Program w Javie możesz uruchomić przy z konsoli bez użycia IDE
    https://www.avajava.com/tutorials/lessons/how-do-i-compile-and-execute-a-java-class.html

Edytować możesz czymkolwiek.

  1. Bardziej rozbudowane "programy" zawierają unit testy które odpala się przy pomocy Mavena lub Gradle.
    https://maven.apache.org/guides/getting-started/maven-in-five-minutes.html

Do tego też Ci nie jest potrzebne IDE.

  1. Eclipse w wersji podstawowej powinno od razu obsługiwać Jave, trzeba ją być może tylko skonfigurować u Ciebie:
    https://javatutorial.net/java-eclipse-tutorial

  2. Jeśli Ci się nie uda z Eclipse to są łatwiejsze IDE - Netbeans (do GUI) i IntelliJ (do całej reszty).

0

Nie wiem, czy czesciowo problem nie jest zwiazany z wersjami javy. W systemie z tego co widze mam openjdk, a ja wrzucilem takze jave do osobnego katalogu i ustawilem zmienna $JAVA_HOME do tego katalogu, ale z tego co widze, to wszedzie uuzywane jest ta java systemowa.

Udalo mi sie skompilowac prosty program, ale uruchomic juz nie. Wyrzuca mi takie cos
Error: Could not find or load main class test1

class Howdy
{
	public static void main(String [] args)
	{
//		IWebDriver driver = new FirefoxDriver();
		System.out.println("Hello there");
	}
}
0

Wywalilem cala konfiguracje eclipse i mavena i zrobilem minimalna konfiguracje i w koncu udalo mi sie uruchomic prosty test. Chromium sie otwiera, ale strona sie nie laduje. To jest moj kod. Co robie nie tak? Czy to moze byc spowodowane tym, ze chromium jest uruchamianie ze snapa?

package test1_selenium;

import org.openqa.selenium.chrome.ChromeDriver;
import org.openqa.selenium.WebDriver;

public class Selenium_tes1 {

	public static void main(String[] args)
	{
		System.setProperty("webdriver.chrome.driver", "/Programowanie/Java/Selenium/webdriver/chromedriver");
		
		System.out.println("Hello there");
		
		WebDriver driver = new ChromeDriver();
		driver.get("www.google.com");
		System.out.println("WWWWWWWWWWWWW");
		driver.close();
	}
}
0
vpiotr napisał(a):

https://chercher.tech/java/open-webpage-selenium-webdriver

Problem rozwiazany czesciowo. Zmienilem driver na firefoksa i od razu ruszylo, a przy probie uruchomienia chromium, na starcie takie cos wyrzuca na konsoli (krzaczki takze sa czescia wyjscia). Dodanie http/https nic nie zmienilo.

Hello there
Starting [1601290071,750][SEVECRhEr]om:e Dbriinvde(r)  8f5a.i0l.e4d1:8 3N.i8e7  m(oc�d�6n7a1 3perbzfy9p2ifsaa1�c�a c�c�0�f�1daa598df280n0e9g3oa fa0dcr5eds7u- r(e9f9s)/
branch-heads/4183@{#1689}) on port 19143
Only local connections are allowed.
Please see https://chromedriver.chromium.org/security-considerations for suggestions on keeping ChromeDriver safe.
ChromeDriver was started successfully.
1

Byc moze Chromium wymaga jakiejs dodatkowej konfiguracji w Twoim systemie.

0
vpiotr napisał(a):

Byc moze Chromium wymaga jakiejs dodatkowej konfiguracji w Twoim systemie.

Tylko jakiej? Sporadycznie uzywam chromium, a z selenium jeszcze rzadziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1