[Eclipse] Liczba linii kodu w projekcie

0

Chciałbym, żeby Eclipse wyświetlił mi bardzo prostą metrykę: sumaryczną liczbę linii kodu w całym projekcie. Zwykłych, fizycznych, tępo liczonych linii. I chciałbym, by działało to w każdym projekcie, nie tylko javowym. Niech to uwzględnia Javę, C++, JavaScript i PHP. Do licha, niech uwzględnia wszystkie języki na świecie, włącznie z Brainfuckiem i Whitespacem -- chodzi mi tylko o zwykłe liczenie znaków nowej linii!

Nie mogę znaleźć odpowiedniej opcji czy wtyczki. Być może -- a nawet prawdopodobnie -- jestem głupi/ślepy.

Znalazłem plugin metrics, ale on zdaje się działać tylko dla Javy.

Mogę sam takie coś napisać, choćby w batchu (siedzę pod Windowsem -), ale to by było mało wygodne. Poza tym, stare chińskie porzekadło zabrania pisania tego, co ktoś już napisał. Bo on pewnie zrobił to lepiej.

Liczenie linii w projekcie to bardzo podstawowa kwestia, więc sądzę, że takie coś dla Eclipse już istnieje. Ja jednak nie jestem w stanie tego wygooglować. Jestem pewny, że kiedyś czegoś takiego używałem, ale to mogła być Java (i wtyczka Metrics).

Znacie jakieś rozwiązanie?

0

http://www.eclipseplugincentral.com/Web_Links-index-req-viewlink-cid-872.html

Moze to tak dziala ;)
Edit: O ile to juz poprawiono - patrz: komentarze ;p

0

@[losowa nazwa]
Niestety, nie o to chodziło. Ten plugin wyświetla liczbę linii kodu aktualnie otwartego pliku. W komentarzach narzekają, że liczy puste linie, ale to mnie tak bardzo nie martwi. Potrzebuję jednak policzyć linie w całym projekcie, czy -- lepiej -- w danym folderze.

0

moge Ci to w 5 min w Delphi zakodzic.
Przegladanie wszystkiego w katalgu, z odpowiednimi rozszerzeniami.
Otworzyc plik, dojechac petla...
Puste linie mozna nie zliczac.

Delphi rzadzi, nie to co eklips jakis, on na pewno tego nie potrafi.

0
delfiarz napisał(a)

moge Ci to w 5 min w Delphi zakodzic.
Przegladanie wszystkiego w katalgu, z odpowiednimi rozszerzeniami.
Otworzyc plik, dojechac petla...
Puste linie mozna nie zliczac.

Delphi rzadzi, nie to co eklips jakis, on na pewno tego nie potrafi.

Podejmę tą prowokację. Porównując delphi z eclipsem porównujesz dwie różne rzeczy - język programowania ze środowiskiem programistycznym. Każdy kto zna/używa eclipse do kodowanie w JAVIE też ci to zakoduje to w 5 minut.

0

Prawdę mówiąc, zastanawiałem się nad napisaniem własnego pluginu do Eclipse. Pisałem już jakiegoś buildera i inne pierdoły, ale niewiele z tego pamiętam -- musiałbym przekopywać się przez dokumentację. W tym momencie nie mam na to czasu.

Naprawdę zdziwi mnie, jeśli tak prosta rzecz nie została jeszcze napisana. Cóż, może to właśnie misja dla mnie?

0

A czy to jest tak ważny ficzer, żeby go wbudowywać w IDE?
Zawsze można używać jakiegoś zewnętrznego programu, np ohcount
Ewentualnie zrobić plugin, który odpala taki zewnętrzny program, jeżeli koniecznie chcesz mieć z poziomu Eclipse'a

0

@Karolaq:
Żeby wbudować... niekoniecznie. Ale skoro istnieje sporo wtyczek do tego IDE, to można by pomyśleć, że i taka się znajdzie. Zewnętrzne narzędzia są jednak mniej wygodne niż możliwość kliknięcia na folderze w Package Explorerze i sprawdzenia, ile linii kodu w nim jest.

Nie jest to dla mnie opcja krytyczna. Obywam się bez niej. Jednak zastanawia mnie, jak w miarę pisania wzrasta liczba linii kodu w moim projekcie. Lubię skonfigurować sobie wszystko tak, by było wygodne. Z tej metryki najwygodniej będzie mi się korzystało z poziomu IDE (zresztą, większość rzeczy wbudowuje sobie w IDE -- chyba taka jego idea).

0

Specjalnie dla Ciebie, za te wszystkie dlugie posty ktore piszesz:

#!/bin/bash

if [ $# -ne 1 ]; then
    echo must specifiy a single source folder path
    exit 1
fi

lines=0
for file in $(find "$1" -type f); do
    cur=$(wc -l $file | cut -d ' ' -f 1)
    lines=$((lines+cur))
done
echo $1: $lines lines

Dalej w Eclipse: Run -> External Tools -> External Tools Configurations -> Program -> New -> Name: count whatever -> Location: sciezka do powyzszego skrypcika -> Argument: /home/bswierzycznski/projects/super_mega_MC/src -> Apply -> Run.

I tylko sie cieszyc. Masz narzedzie ktore mozna latwo konfigurowac - w koncu bierze parametr... Mozna wolac z eclipse, z lini polecen, ba, co chcesz. No nie mow ze musisz miec pelnoprawny plugin do eclipse - mozesz se napisac zeby potrenowac, ale liczenie linijek kodu w projekcie, jak sam zdaje sie kiedys pisaless, nie jest do niczego przydatne, wiec widocznie nikt nie napisal.

Pozdro.

0

@::
Wielkie dzięki za pomoc, ale nie o to mi chodziło. Skrypty powłoki potrafię pisać sam, a tak w ogóle to siedzę (zwykle) na Windowsie, także skrypt musiałby być raczej w batchu. Pisałem o tym wszystkim w pierwszym poście.

Rozwiązanie "powłokowe" mnie jednak do końca nie uszczęśliwia.

Tępe policzenie linii kodu do czegoś się jednak przydaje. Nawet na forum czasami używamy tej prościusieńkiej metryki. Był co najmniej jeden topic, w którym ludzie szacowali w ten sposób wielkość projektów.

Nie umrę od braku możliwości zliczenia linii, przeżyję nawet odczytanie wyników z okienka tekstowego powłoki. Dziwi mnie jednak, że w Eclipse nie ma jeszcze idealnego rozwiązania tego prostego problemu.

0

Pod windowsa masz cygwina, mozesz tego uzyc. wiem ze umiesz pisac skrypty, raczej chodzilo mi o pokazanie jak zewnetrzny program 'wbudowac' w eclipsa.
Tak na marginesie, chyba jestes jedynym programista ktorego 'znam' ktory meczy sie z cmd w windowsie. Szacun :-P

0

Tak na marginesie, chyba jestes jedynym programista ktorego 'znam' ktory meczy sie z cmd w windowsie.

No to poznaj drugiego (ja) :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1