Obiekt human

0
public class Human {
    private int age;
    private int weight;
    private int height;
    private String name;
    private boolean isMale;

    public Human (int age, int weight, int height, String name, boolean isMale){
        this.age=age;
        this.weight=weight;
        this.height=height;
        this.name=name;
        this.isMale=isMale;
    }

    public int getAge() {
        return age;
    }

    public int getWeight() {
        return weight;
    }

    public int getHeight() {
        return height;
    }

    public String getName() {
        return name;
    }

    public boolean isMale() {
        return isMale;
    }

    public static void main(String[] args) {

    Human dawid= new Human (30, 66, 182, "dawid", true);

    dawid.getHeight();

    }
}

Dlaczego dawid.getHeight(); nie podaje wieku "30" ?
Czy jest jakies forum/podforum dla amatorow?

7
ZoooL napisał(a):

Dlaczego dawid.getHeight(); nie podaje wieku "30" ?

Co to znaczy nie podaje?
Bo Ci nic nie wyświetla? Nie printujesz tego na consolę to Ci nic nie 'podaje'.
https://javastart.pl/baza-wiedzy/java-zadania/zadanie-wyswietlanie-tekstu-w-konsoli

ZoooL napisał(a):

Czy jest jakies forum/podforum dla amatorow?

Takie forum nazywane jest kursem z podstaw języka. Przerób takowy.

1
ZoooL napisał(a):

Czy jest jakies forum/podforum dla amatorow?

Była kategoria Newbie, ale trafiały tam też nie-amatorskie tematy, dlatego chyba zlikwidowali ten dział (dokładniej to moderator @cerrato)

3

System.out.println(dawid.getHeight());
Pozdrawiam

3

Dlaczego dawid.getHeight(); nie podaje wieku "30" ?

Bo to generalnie nie jest getter od wieku, getAge od tego masz w swoim kodzie

5
ZoooL napisał(a):

Dlaczego dawid.getHeight(); nie podaje wieku "30" ?
Czy jest jakies forum/podforum dla amatorow?

Od roku masz aktywność w tematach javowskich, rozumiem, że nie przeczytałeś nic?
Bo nie wyobrażam sobie innej ścieżki, aby nie spotkać się z System.out.println

0

A ja polecam jakiś logger. Najlepiej LogBack.

5

Btw pole "isMale" jest seksistowskie i zalatuje kreacjonizmem (za tym drugim przemawia tez brak klasy bazowej).

5

Częściowo poprawne podejście pozwalające zapisać jaka część obiektu czuje się mężczyzną, to np.

 private double isMale;

Jednak Java jest przestarzała, taki JavaScript jest nowocześniejszy, bo domyślnie

typeof gender
"undefined"

i absolutnie nikt się nie czepia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1