Java/MySQL-znacznik dla danych z tej samej sesji.

0

Hej,
prosty widok w Angularze
backend Java,SprngBoot,Hibernate

W jednej sesji klient wpisuje imie, potrzebne info i póżniej kolejny klient i info dla niego np :
Tomek[5,10,15]
Michał[7,8,100]
Zostaje to zapisane w bazie MySQL.

W jaki sposób mogę dodać jakiś znacznik, że te dwa rekordy pochodzą z jednej sesji, żebym po jakimś czasie mógł te rekordy grupować po dodanych w konkretnych sesjach??

0

Mam małe problemy ze zrozumieniem czym jest sesja. Wspomniałeś, że dwóch klientów może wprowadzać dane, więc strzelam, że sesja to pewien obiekt domenowy (Popraw mnie, jeśli się mylę). Jeśli jest tak jak myślę to warto rozważyć dodanie nowej tabeli "session" i wiązać relacją 1:N sesje z "info".
W ogóle co chcesz osiągnąć? Jaki jest cel?

0

Właściwie to sobie trochę chcę poćwiczyć angulara.
Cel jest taki ze obliczmy rachunki. Wprowadzamy imię i wartości dla x osób i klikamy oblicz.
Mógłbym to zrobić po stronie angulara(chyba) i przesłać do bazy już wszystkie dane gotowe ale chciałem pobrać wszystkie wartości oddzielnie obliczyć to po stronie servera i zwrócić wynik.

Ale jak zrobię tak drugi raz to muszę odróżnić poprzednie osoby które już są na bazi od tych dla których liczę obecnie wiec muszę mieć jakiś znacznik grupujący osoby per operację. Też to będzie potrzebne do wyświetlania historii ze tego i tego dnia liczone było dal tych osób a kolejnego dla innych i wyświetlić dane.

1

W jaki sposób mogę dodać jakiś znacznik, że te dwa rekordy pochodzą z jednej sesji, żebym po jakimś czasie mógł te rekordy grupować po dodanych w konkretnych sesjach??

W najprostszym scenariuszu dodaj tabelę pośredniczącą np. CalculationEntry, która posiada m.in. userId, sessionId. Ma to swoje zady i walety, ale jest najprostsze, wyjęte wprost z podręcznika o modelowaniu związków encji :)

0
Janki napisał(a):

Hej,
prosty widok w Angularze
backend Java,SprngBoot,Hibernate

W jednej sesji klient wpisuje imie, potrzebne info i póżniej kolejny klient i info dla niego np :
Tomek[5,10,15]
Michał[7,8,100]
Zostaje to zapisane w bazie MySQL.

W jaki sposób mogę dodać jakiś znacznik, że te dwa rekordy pochodzą z jednej sesji, żebym po jakimś czasie mógł te rekordy grupować po dodanych w konkretnych sesjach??

Pachnie jak problem XY i jakbyś miał jakiś problem projektowy.
To "coś" nadrzędne może mieć wiele nazw (nie tylko "sesja") : zbiór, grupa, dokument, drużyna, lista, klasa, partia (niekoniecznie polityczna). Sugeruję przemyślenie.
Przy odrobinie wysiłku sesja w bazie danych da się zaimplementować, ale to najsłabsze z rozwiązań.

Jeśli to TYLKO kalkulator jak mówszi, to nie musi być trwale zapisywane.

0

No może być i grupa. Napisałem o sesji bo miałem na myśli sesję(obiekt trzymający info o połączeniu z klientem) a właściwie żeby pobrać id-sesji i je zapisywać razem z imieniem i wartościami a później po tym rozpoznawać i grupować rekordy. Nie wiem czy to jest dobry pomysł dlatego się pytam czy jest jakiś lepszy.
Czy to jest problem projektowy? Poniekąd tak bo nie wiem jak to właśnie dobrze zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1