Dlaczego "Error: Could not find or load main class" wyskakuje mi tylko przy uruchamianiu docker image?

0

Cześć, mam aplikację desktopową napisaną w Javie 8 i chcę ją wrzucić i uruchomić w dockerze. Stworzyłem .jar, w konsoli wszystko ładnie mi się uruchamia, ale jak zbuduje obraz dockera i chcę uruchomić obraz (docker run) to wyskakuje mi błąd, że nie może znaleźć klasy rozruchowej - "Error: Could not find or load main class".
Dockerfile:

FROM openjdk:8-jdk
COPY out/artifacts/mlogger_app_jar2/mlogger-app.jar .
CMD java -Dfile.encoding=UTF-8 -jar mlogger-app.jar

dopiero zaczynam przygodę z dockerem, może pominąłem jakąś ważną kwestię? Stworzyłem również obraz aplikacji webowej i bez problemu wszystko działało, natomiast przy desktopowej siedzę już 2 dni. Z góry dzieki za pomoc :)

1

A czy normalnie odpalając polecenie

java -Dfile.encoding=UTF-8 -jar mlogger-app.jar

to działa ci ta aplikacja? Może MANIFEST.md jest nie dobry. Pokaż treść tego pliku tutaj, albo chociaż atrybut entry-class czy jak mu tam.

0

A bez dockera, jak ręcznie uruchomisz apkę z konsoli java -jar to działa?

0
NeutrinoSpinZero napisał(a):

A czy normalnie odpalając polecenie

java -Dfile.encoding=UTF-8 -jar mlogger-app.jar

to działa ci ta aplikacja? Może MANIFEST.md jest nie dobry. Pokaż treść tego pliku tutaj, albo chociaż atrybut entry-class czy jak mu tam.

Manifest:

Manifest-Version: 1.0
Main-Class: mlogger.Main
0

A to w ogóle jest apka Mavenowa/Gradlowa czy zwykła javowa? Może coś z class loaderem, popatrz tutaj: https://stackoverflow.com/questions/56782565/docker-to-run-small-java-class-could-not-find-or-load-main-class-even-though-i

2

@Volumen2325: jeśli działa to moja propozycja jest taka:

  1. Odpal kontener, weź poszukaj jaką opcję użyć, żeby nie padał jak nic nie jest na nim uruchomione
  2. Zaloguj się do kontenera
  3. Odpal apkę ręcznie będąc "w kontenerze"

Ja tak przynajmniej zazwyczaj robię. Komend nie podaję, bo musiałbym na innym kompie poszukać.

BTW: Dobrze myślę, że chcesz odpalić aplikację desktopową na dokerze?
Coś chyba jakiś mały mindf**k jest bo jak ma to się odpalić na czymś co nie ma środowiska graficznego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1