Mam Apache Netbeans IDE 11.3, jak zainstalować tam JavaFX do programowania aplikacji graficznych

0

Mam Apache Netbeans IDE 11.3, jak zainstalować tam JavaFX do programowania aplikacji graficznych.
Dziękuję za udzielenie szczegółowej odpowiedzi wraz z linkami.

4
  1. Zamiast NetBeansa lepiej używać IntelliJ'a nawet w wersji społecznościowej.
  2. Jak będziesz miał IntelliJ'a to zainstaluj dedykowaną wtyczkę dla JavaFX.
  3. Jeżeli chcesz mieć niski próg wejścia do JavyFX to jako JDK wybierz Jave 8. Najlepiej od Amazonu.
  4. Jak spełnisz 3 powyższe punkty, zainstaluj SceneBuildera do układania formatek FXML.
  5. Skonfiguruj w IntelliJu wtyczkę JavyFX aby używała zainstalowanego w punkcie 4. SceneBuildera.

Według mnie powyższy scenariusz jest najbardziej optymalny jeżeli zaczynasz z JavaFX.

0
MrMadMatt napisał(a):
  1. Zamiast NetBeansa lepiej używać IntelliJ'a nawet w wersji społecznościowej.
  2. Jak będziesz miał IntelliJ'a to zainstaluj dedykowaną wtyczkę dla JavaFX.
  3. Jeżeli chcesz mieć niski próg wejścia do JavyFX to jako JDK wybierz Jave 8. Najlepiej od Amazonu.
  4. Jak spełnisz 3 powyższe punkty, zainstaluj SceneBuildera do układania formatek FXML.
  5. Skonfiguruj w IntelliJu wtyczkę JavyFX aby używała zainstalowanego w punkcie 4. SceneBuildera.

Według mnie powyższy scenariusz jest najbardziej optymalny jeżeli zaczynasz z JavaFX.

Gdzie tą wtyczkę JavyFX skonfigurować i w jaki sposób ?

1
adamon napisał(a):
MrMadMatt napisał(a):
  1. Zamiast NetBeansa lepiej używać IntelliJ'a nawet w wersji społecznościowej.
  2. Jak będziesz miał IntelliJ'a to zainstaluj dedykowaną wtyczkę dla JavaFX.
  3. Jeżeli chcesz mieć niski próg wejścia do JavyFX to jako JDK wybierz Jave 8. Najlepiej od Amazonu.
  4. Jak spełnisz 3 powyższe punkty, zainstaluj SceneBuildera do układania formatek FXML.
  5. Skonfiguruj w IntelliJu wtyczkę JavyFX aby używała zainstalowanego w punkcie 4. SceneBuildera.

Według mnie powyższy scenariusz jest najbardziej optymalny jeżeli zaczynasz z JavaFX.

Gdzie tą wtyczkę JavyFX skonfigurować i w jaki sposób ?

  1. Google: How to install plugins in IntelliJ?
  2. Search: JavaFX, if not installed -> install
  3. Jak klikniesz na pliku fxml open in sceneBuilder, zapyta Cię o ścieżkę do exe.
    Ręki sobie uciąć nie dam ale być może plugin do JavaFX jest dostarczany domyślnie z najnowszym IntelliJem.
0

IntelliJ'a darmowy jest tylko na 30 dni. Jak to zainstalować za darmo na dłużej ?

0

**Niezbyt dobrze wygląda ten IntelliJ. Apache NetBeans był lepszy.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację w jaki sposób zainstlować tam
JavaFX z komponentami wizualnymi. Mam z tym wielkie problemy, proszę o szczegółową
odpowiedz wraz z linkami. **

1

Zaufaj koledze, IntelliJ przy Netbeans, to jak Red Hot Chili Peppers przy Ivanie i Delfinie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1