Java podstawy - zadanie

0

Cześć,
zaczynam moją przygodę z Java i mam do wykonania zadanie o treści: Napisz program, w którym losujesz trzy liczby całkowite z przedziału <5, 231>. Wypisz największą oraz najmniejszą z wylosowanych liczb. Oblicz średnią arytmetyczną liczby środkowej z trzech wylosowanych liczb oraz liczby powstałej przez zsumowanie cyfr jedności liczby największej oraz najmniejszej. W aplikacji należy przewidzieć wszystkie sytuacje, które mogą prowadzić do błędnego działania programu.
Napisałem do tej pory kod poniżej i utknąłem bo za cholerę nie wiem jak mam wypisać największą i najmniejszą z wylosowanych liczb a później wyliczyć średnią z opisu.
Proszę o poradę :)

    Random rnd = new Random();
    int A = rnd.nextInt(227) + 5;
    int B = rnd.nextInt(227) + 5;
    int C = rnd.nextInt(227) + 5;

    System.out.println("Liczba A = " + A);
    System.out.println("Liczba B = " + B);
    System.out.println("Liczba C = " + C);


}
}
1

Weź sobie zapisz to w liście, listę posortuj i pierwszą część będziesz miał z głowy. Poszukaj sobie w necie jak się dobrać do konkretnych cyfr inta, albo przerób to na stringa i weź ostatni znak.

0
szweszwe napisał(a):

Weź sobie zapisz to w liście, listę posortuj i pierwszą część będziesz miał z głowy. Poszukaj sobie w necie jak się dobrać do konkretnych cyfr inta, albo przerób to na stringa i weź ostatni znak.

Uczę się chwilę także nie wiem jak zrobić rzeczy o których piszesz ale dzięki :)

0

A nie możesz po prostu użyć ifa i porównywać te 3 liczby między sobą? Przykładowo, A jest największe jeśli jest większe-równe od B i C, itd. Spróbuj na kartce i zakoduj algorytm, który Ci wyjdzie naturalnie.

0
Charles_Ray napisał(a):

A nie możesz po prostu użyć ifa i porównywać te 3 liczby między sobą? Przykładowo, A jest największe jeśli jest większe-równe od B i C, itd. Spróbuj na kartce i zakoduj algorytm, który Ci wyjdzie naturalnie.

Robię to w ten sposób ale nie wiem jak mam tą liczbę wypisać żeby się wyświetliła. A druga część zadania to już w ogóle póki co magia :/

0
max = a
if b > max
  max = b
if c > max
  max = c
sout max

Może w ten sposób jeśli to nie ma być w pętli i w zbiorze/kolekcji?

0

Robię to w ten sposób ale nie wiem jak mam tą liczbę wypisać żeby się wyświetliła.

W kodzie który wkleiłeś w pierwszym poście masz linijki odpowiedzialne za wyświetlanie A, B, C. Analogicznie możesz wyświetlić to co wyliczyłeś

A druga część zadania to już w ogóle póki co magia :/

Okej, ale trzeba od czegoś zacząć - masz liczbę dziesiętną i chcesz z niej otrzymać inną liczbę, reprezentowaną przez ostatnią cyfrę tej pierwszej. Poczytaj jakie są w Javie operatory arytmetyczne, bo jeden z nich robi to co chcesz osiągnąć.

0
damianem napisał(a):

Robię to w ten sposób ale nie wiem jak mam tą liczbę wypisać żeby się wyświetliła.

W kodzie który wkleiłeś w pierwszym poście masz linijki odpowiedzialne za wyświetlanie A, B, C. Analogicznie możesz wyświetlić to co wyliczyłeś

A druga część zadania to już w ogóle póki co magia :/

Okej, ale trzeba od czegoś zacząć - masz liczbę dziesiętną i chcesz z niej otrzymać inną liczbę, reprezentowaną przez ostatnią cyfrę tej pierwszej. Poczytaj jakie są w Javie operatory arytmetyczne, bo jeden z nich robi to co chcesz osiągnąć.

Doszedłem do tego, że już wyświetla min i max. Kod poniżej. Możesz mi jakoś podpowiedzieć lub napisać jak powinienem to zadanie dokończyć? No nie mam już pomysłu na to....

int max = 0;
if (a > b && a > c) {
max = a;
} else if (b > a && b > c) {
max = b;
} else if (c > a && c > b) {
max = c;
}
System.out.println(max);

    int min = 0;
    if (a < b && a < c) {
        min = a;
    } else if (b < a && b < c) {
        min= b;
    } else if (c < a && c < b) {
        min = c;
    }
    System.out.println(min);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1